Βόζεμπεργκ:«Νέες τουρκικές απειλές για τη μαζική αποστολή προσφύγων στα ελληνικά νησιά»

21 Μαρτίου 201720:25

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που απειλούν εκ νέου να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με στρατιές παράνομων μεταναστών, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας αξιολόγηση του κινδύνου και λήψη μέτρων.

Η κυρία Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να επισημάνει στην ερώτησή της ότι ήδη το τελευταίο τετραήμερο παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την καταγραφή 566 συνολικά νέων αφίξεων ενώ η τουρκική πλευρά απειλεί με την αποστολή ακόμα και 15.000 παράνομων μεταναστών το μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει τις νέες εξελίξεις και να αντιδράσει θεσμικά, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να απειλεί ότι θα παύσει την εφαρμογή της μονομερώς. Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ήδη δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. και ότι το ίδιο πρόκειται να πράξει το συντομότερο και με τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν η Ε.Ε. δεν απελευθερώσει άμεσα της θεωρήσεις βίζα για τους τούρκους πολίτες.

Επιπλέον, Υπουργός της τουρκικής Κυβέρνησης διεμήνυσε απειλητικά προς την Ευρώπη, ότι η χώρα του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη μεταφορά 15.000 παράνομων μεταναστών το μήνα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο τετραήμερο παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με την καταγραφή 566 συνολικά νέων αφίξεων.

Δεδομένου ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των προσφυγικών ροών και η Ε.Ε. συνεχίζει να δεσμεύεται στο ακέραιο για τη διασφάλιση της συνέχισης και της πλήρους εφαρμογής της, ερωτάται η Επιτροπή:

– Εκτίμα ότι υφίσταται πλέον ορατός κίνδυνος μονομερούς κατάργησης της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό από την τουρκική πλευρά;

-Θεωρεί ανησυχητική την αύξηση αφίξεων προσφύγων και μεταναστών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά νησιά και πώς σκοπεύει να αντιδράσει;».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr