Βούλγαρος πρωθυπουργός: Η διάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

11 Σεπτεμβρίου 201908:28

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) δεν είναι μόνο ένα περιφερειακό αλλά είναι και παγκόσμιο πρόβλημα, που σημαίνει τεράστιες απώλειες για τις χώρες που επηρεάζει και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε συνομιλίες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, ο Borissov δήλωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το συντονισμό της δράσης στον αγώνα κατά της ΑΠΧ στην Ευρώπη.

Ο Andriukaitis βρίσκεται στη Σόφια για μια συνάντηση υπουργών από την περιοχή, προκειμένου να συζητήσει τον αγώνα κατά της ΑΠΧ.

«Στη Βουλγαρία, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ΑΠΧ», δήλωσε ο Borissov.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι για το σκοπό αυτό υλοποιείται ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, το οποίο περιλαμβάνει ενισχυμένο έλεγχο των συνοριακών σημείων, μέτρα βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενημερωτική εκστρατεία, απολύμανση περιοχών και προϊόντων.

Όπως είπε χρησιμοποιούνται σοβαροί οικονομικοί πόροι για την πλήρη εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Η βουλγαρική κυβέρνηση είχε διαθέσει 28 εκατομμύρια Λέβα (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ) για να εφαρμόσει μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της ΑΠΧ στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιείται μερική αναχρηματοδότηση των δαπανών.

Ο κ. Borissov εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να επιστρέφει τα έξοδα που βαρύνουν τη Βουλγαρία για τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της ΑΠΧ, το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την ΑΠΧ, η οποία διοργανώθηκε στη Σόφια, θα συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τον έλεγχο και την εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

/ibna

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr