Βουλγαρία: Ενεργειακό φόρουμ για τη δυναμική του LNG

30 Απριλίου 201913:52

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βουλγαρία για να επιτύχει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών, υπογράμμισε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στις εργασίες του φόρουμ που διεξήχθη στη Σόφια, για την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Πέτκοβα τόνισε πως το θέμα του LNG είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι το πιο σημαντικό έργο για τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών, είναι η διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας, έργο που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με την κ. Πέτκοβα, στο πεδίο της διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών, σημαντικό ρόλο παίζει και ένα άλλο έργο, που αφορά στη διασυνδετήρια γραμμή Βουλγαρίας – Σερβίας.

Τόσο το έργο της διασύνδεσης με την Ελλάδα, όσο και με τη Σερβία αποτελούν βασικές συνιστώσες του πλαισίου απεξάρτησης της βουλγαρικής αγοράς από ένα μόνο προμηθευτή, επισήμανε η υπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να κατασκευάσουν υποδομές που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε τη σημασία των διασυνδετήριων έργων, τα οποία -όπως σημείωσε- καθιστούν τη χώρα – ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίξεις αναμένονται στα τέλη του τρέχοντος μήνα σε ό,τι αφορά την πορεία του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και άλλες δράσεις, που προωθούνται από τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργα που είναι πλήρως συμμορφωμένα με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και πρόσθεσε ότι η πλήρης και πραγματική διαφοροποίηση θα προέλθει από τον ανταγωνισμό για τις τιμές του φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία -είπε ο κ. Μπορίσοφ- κατασκευάζει υποδομές για να είναι σε θέση να αποκτήσει φυσικό αέριο από την πηγή που το παρέχει στην καλύτερη τιμή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr