voulgaria-mas-thelei-h-troika

Βουλγαρία μας θέλει η Τρόικα. Πάνε να μας σβήσουν από τον χάρτη;

4 Οκτωβρίου 201106:08

voulgaria-mas-thelei-h-troikaΜισθούς Βουλγαρίας στον Ιδιωτικό τομέα ζήτησε ουσιαστικά η Τρόικα από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη , προτείνοντας να διαλυθεί το δίχτυ  ασφαλείας που παρείχε έως σήμερα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό σημαίνει , ότι ο κατώτερος μισθός που σήμερα είναι 750 ευρώ , θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Οι αξιωματούχοι της Τρόικας , στη συνάντηση που είχαν χτες με την ηγεσία του Υπουργείου εργασίας ζήτησαν : μείωση των κατωτάτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα , κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με εξαίρεση τις συμβάσεις που προβλέπουν πάγωμα μισθών –με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια των συμβάσεων δε θα ξεπερνάει τα 3 χρόνια – και διευκόλυνση υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών από ένωση προσώπων η οποία θα «καλύπτει» τα 3/5 των εργαζόμενων της επιχείρησης.  

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης , αιφνιδιασμένος από τις προτάσεις της Τρόικας ζήτησε να «μεταφέρει» τα αιτήματα στον Πρωθυπουργό και στην κυβερνητική επιτροπή . Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί ανατροπή η οποία σε λίγους μήνες θα οδηγήσει σε μείωση εισφορών στα ταμεία , σε μείωση φόρων , ακόμα και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης . Εκφράζω σοβαρότατες επιφυλάξεις και μεταφέρω το αίτημα στον Πρωθυπουργό» 

 Οι εργοδότες  ( ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ) σε πρώτη φάση ανεπίσημα τάσσονται κατά των προτάσεων της Τρόικας , καθώς πιστεύουν  ότι η μείωση κατωτάτων και κατά συνέπεια μέσων μισθών θα οδηγήσει σε τραγική υστέρηση τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων , που θα δηλώσουν αδυναμία να καταβάλουν τις συντάξεις αν δεν εισπράξουν έξτρα επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό –κάτι που έχει αποκλειστεί- ενώ θα οδηγηθεί σε μείωση η ήδη συρρικνωμένη κατανάλωση . 

Σε δηλώσεις του το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Κωνσταντινόπουλος σημειώνει πως “η τρόικα επέστρεψε στη χώρα μας σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Με απίστευτο κυνισμό απαιτεί από τους Έλληνες εργαζόμενους να παραδώσουν ότι με πολυετείς αγώνες έχουν κατακτήσει. Απαιτεί την ισοπέδωση  των μισθών. Θέλει να ρίξει τους Έλληνες εργαζόμενους σε οικονομική δυστυχία για να ικανοποιηθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει. Είναι κυβέρνηση του ελληνικού λαού, την έχουν ψηφίσει εργαζόμενοι και έλληνες πολίτες,. Σε περίπτωση που αποδεχτεί αυτές τις προτάσεις και ζητήσει από το συνδικαλιστικό κίνημα να δεχτεί μείωση μισθών θα εισπράξει την κατακραυγή του ελληνικού λαού. Η απάντηση η δική μας … όχι άλλο κάρβουνο»…

Όλα αυτά την ώρα που στοιχεία του ίδιου του υπ. Εργασίας δείχνουν πως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποχωρήσει σχεδόν κατά 8 με 12% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ωστόσο, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για “μαχαίρι” που έχει φτάσει ήδη το 25%! Εξ ου και οι εκτιμήσεις που εκφράζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς, κατά τις οποίες η πτώση της κατανάλωσης θα φτάσει το 6% τη νέα χρονιά, αποτελώντας έναν από τους λόγους παραμονής της οικονομίας για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση…

Πηγή: www.protothema.gr  

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr