giannakidis_ivaiolograd_1

Στη Βουλγαρία ο Άρης για τις πλημμύρες. (video) Επιστολή σε Βορίδη

9 Ιανουαρίου 201219:12

giannakidis_ivaiolograd_1Στη Βουλγαρία για το πρόβλημα με τις πλημμύρες βρέθηκε τη Δευτέραι αντιπροσωπεία της Περιφέρειας ΑΜΘ με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.


{loadposition likebox}

Ο Περιφερειάρχης μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γωγώ Νικολάου, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ούστογλου, τον εκτελεστικό Διευθυντή κ. Κατσιμίγα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, βρέθηκαν στο Ιβαΐλοφγκραντ όπου έγινε και τεχνική σύσκεψη για το σοβαρό πρόβλημα  των πλημμυρών και του κινδύνου που υπάρχει για τον Έβρο.

Από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν η Νομάρχης Χάσκοβου Ιρίνα Ουζούνοβα, η δήμαρχος Ιβαΐλογκραντ Ντιάνα Ομπιάροβα, τεχνικοί σύμβουλοι και ο διευθυντής του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιβαΐλογκραντ. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Άρη Γιαννακίδη για  τον καλύτερο συντονισμό της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο, λόγω των όγκων νερού που διοχετεύονται από τις καιρικές συνθήκες και  την πλήρωση του φράγματος του Ιβαΐλοβγκραντ που υπερχειλίζει.

Ο Περιφερειάρχης  Άρης Γιαννακίδης ζήτησε την ορθολογική διοχέτευση των νερών με κανονική ροή από τους Βούλγαρους, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά πέτυχε, καθώς οι Βούλγαροι δεσμεύτηκαν να κατανέμουν τα νερά από τα φράγματα χωρίς απότομη ροή. Παράλληλα θα υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την καλύτερη διαχείριση του θέματος. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης «δεσμευτήκαμε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρξει μία συνεργασία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα προσκληθούνε οι συναρμόδιοι υπουργοί των δύο κρατών και θα ζητήσουμε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να δούμε την συλλογική διαχειριστική ευθύνη των δύο κρατών, όταν προκύπτουν τέτοια γεγονότα και πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε».

{loadposition tweet}Επιστολή σε Βορίδη

Παράλληλα , επιστολή  την οποία προσυπογράφουν από κοινού ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, απεστάλητη  Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με παραλήπτη τον Υπουργό ΠΟΜΕΔΙ Μάκη Βορίδη.

Στην επιστολή οι συνυπογράφοντες αυτοδιοικητικοί ζητούν από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του ενεργοποιώντας εκείνους τους μηχανισμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο ώστε να λειτουργήσει η ΕΥΔΕ Έβρου και ταυτόχρονα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διακρατικό επίπεδο ώστε το θέμα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.
To κείμενο της επιστολής:   

«Κύριε Υπουργέ

Η επιστολή αυτή που συνυπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Έβρου συνιστά μία κραυγή αγωνίας για το μέλλον ενός τόπου που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές λόγω των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πλημμυρών του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.

Η παραπάνω κατάσταση πρωτίστως αποτελεί απειλή για την ζωή των κατοίκων και είναι ευτύχημα που μέχρι στιγμής δεν ζήσαμε τέτοιας μορφής τραγωδίες. Ωστόσο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές όχι μόνο στις παραποτάμιες αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως υποδομές αλλά έχει πλήξει και το σύνολο των τοπικών οικονομιών, αφού είναι γνωστή η αλυσιδωτή σχέση αυτών των καταστροφικών γεγονότων. Γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιομορφία της περιοχής μας και τις τεράστιες επιπτώσεις που προκαλεί η καταστροφική επανάληψη ενός φαινομένου, το οποίο δεν μπορούμε θεσμικά  να διαχειριστούμε σε τοπικό ή ακόμη και περιφερειακό επίπεδο.
Με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει πλήξει βίαια και τον τόπο μας κάθε επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη τραγική κατάσταση δεν επιφέρει μόνο οικονομικο- κοινωνικές επιπτώσεις αλλά κυρίως προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους του Έβρου
.

Κύριε Υπουργέ

Η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών αποτελούσε, μέχρι πρόσφατα, αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης (δια της κρατικής Περιφέρειας και των εντεταλμένων προς αυτή υπηρεσιών της). Με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) οι υπηρεσίες αυτές έπαψαν να λειτουργούν, από την 1-07-2011  το προσωπικό τους εντάχθηκε, εν μέρει στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εν μέρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ. 
Με το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011),  συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με οκταετή διάρκεια λειτουργίας  και έδρα το Σουφλί. Δυστυχώς από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, πολύ δε περισσότερο δεν έχει προβλεφθεί  η ενίσχυσή της με εκείνα τα μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσει ουσιαστικά και φυσικά για το λόγο που αυτή συστήθηκε. 

 Στο άρθρο 5 του ιδίου Π.Δ ρητά αναφέρεται ότι «Μεταβατικά και μέχρι να  στελεχωθεί και λειτουργήσει η ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, τις αρμοδιότητές της ασκεί το τμήμα κατασκευών της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ». Μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα της Δ7 όχι μόνο δεν εμφανίσθηκε στη περιοχή προκειμένου να αναλάβει τις υποχρεώσεις του αλλά ολιγώρησε και στο να συναινέσει στην εκτέλεση αμέσων και επειγουσών εργασιών που θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Στην αιρετή Περιφέρεια και τους Δήμους δεν έχει μεταβιβαστεί καμιά αρμοδιότητα σχετική με τη διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των αυτοδιοικητικών αρχών να μπορούν θεσμικά να εκτελέσουν έργα και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.   Η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι Δήμοι έχουν εγκαίρως υποδείξει την ανάγκη παρεμβάσεων σε ευαίσθητα σημεία της αντιπλημμυρικής θωράκισης, με σχετική επιστολή.

Κατόπιν αυτών και με τα φαινόμενα να έχουν ήδη κάνει την ανησυχητική εμφάνισή τους, είναι προφανές ότι αναφύονται πλέον τεράστιες πολιτικές ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση για την ολιγωρία της με τις όποιες επιπτώσεις της.
Έστω και την ύστατη ώρα σας ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας με άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα που ήδη ενέσκηψε.
Το πρόβλημα του ποταμού Έβρου είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εμπλέκονται σε αυτό τρία κράτη και η εικόνα που εμφανίζει η χώρα μας πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων και η Κεντρική Κυβέρνηση παρούσα.
Είναι προφανές ότι η παραπάνω ιεράρχηση αποτελεί εθνική ανάγκη.

giannakidis_ivaiolograd_3


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr