Η Βίβλος αναδείχθηκε το πιο πολύτιμο βιβλίο

15 Νοεμβρίου 201415:17

Το πιο πολύτιμο βιβλίο για την ανθρωπότητα ανακηρύχθηκε η Βίβλος, ξεπερνώντας για μόλις 2% την ανατρεπτική μελέτη του Κάρολου Δαρβίνου «Περί της καταγωγής των ειδών», σύμφωνα με έρευνα που διοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Folio Society με την υποστήριξη της στατιστικής εταιρείας YouGov. Τα δύο «συγκρουόμενα» έργα βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων βιβλίων για την ανθρωπότητα, συγκεντρώνοντας 37% και 35% αντίστοιχα.

Τρίτο βιβλίο του Χόκινγκ

Η πρώτη δεκάδα των πολυτιμότερων βιβλίων συμπληρώνεται από πολλά επιστημονικά έργα και μόλις δύο λογοτεχνικά. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου», το οποίο συγκέντρωσε 17%, επικρατώντας της «Σχετικότητας» του Αϊνστάιν, που κατέλαβε την τέταρτη θέση με 15%. Πέμπτο στην κατάταξη είναι το διάσημο μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ «1984» (14%), ενώ το «To Kill a Mockingbird» της Λι Χάρπερ κατατάχθηκε έβδομο (10%). Η μελέτη του Νεύτωνα για τους νόμους της κλασικής μηχανικής «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» συγκέντρωσε το 12%. Το Κοράνι ψηφίστηκε ως όγδοο πιο πολύτιμο βιβλίο για την ανθρωπότητα με 9%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν: «Ο πλούτος των εθνών» του Ανταμ Σμιθ (7%) και «Η διπλή έλικα» του Τζέιμς Γουάτσον, που αφορά την ανακάλυψη του DNA (6%).

Για τη διεκπεραίωση της έρευνας ερωτήθηκαν 2.044 Βρετανοί ενήλικοι, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν από μια λίστα τριάντα βιβλίων τους τρεις τίτλους που θεωρούν πιο σημαντικούς. Επίσης, ο εκδοτικός οίκος ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν γιατί έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές. Η Βίβλος επιλέχθηκε κατά κύριο λόγο επειδή «περιέχει τις αρχές που σε καθοδηγούν να γίνεις καλός άνθρωπος», ενώ το έργο του Δαρβίνου ψηφίστηκε κυρίως επειδή «απαντά θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη».

Σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης του Folio Society, Τομ Γουόκερ, η λίστα αποκαλύπτει τα βιβλία που θεωρούμε ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην κατανόηση του κόσμου και όχι εκείνα που επιλέγουμε οι ίδιοι να διαβάσουμε, ώστε να τον κατανοήσουμε.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr