vitsas_xanthi

Δ. Βίτσας στην Ξάνθη: Συνεργασία με ΚΚΕ και διεκδίκηση της εξουσίας η λύση

24 Οκτωβρίου 201111:24

vitsas_xanthiΜε επίκεντρο την κριτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και την ανάγκη διεδίκησης της εξουσίας από ένα συνασπισμό κομμάτων της αριστεράς, ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας ανέλυσε στους δημοσιογράφους της Ξάνθης, το πολιτικό πλαίσιο που απασχολεί το κόμμα της Αριστεράς.

Ο Δημήτρης Βίτσας, που πραγματοιεί επίσκεψη στην Ξάνθη, ανέφερε σε Συνέντευξη Τύπου, ότι πριν λίγες μέρες ο κόσμος στη χώρα διαδήλωσε μαζικά ενάντια σε όσα συμβαίνουν και τα οποία συνοψίζει σε:

1) Τραυματική περικοπή εισοδημάτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

2) Νέους φόρους χαράτσια, στα συνήθη υποζύγια

3) Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης

4) Αδυναμία των ηγετών να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Ε.Ε. και προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν μόνο το τραπεζικό κεφάλαιο.

Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, δεν θα υπάρχουν λύσεις, θα δημιουργήσει οδύνη στους έλληνες εργαζομένους και θα πιέσει και τους ευρωπαίους εργαζόμενους, ανέφερε ο Δ. Βίτσας που πρότεινε τις εξής ενέργειες. «Να αντισταθούμε απέναντι σε αυτά τα μέτρα και την κυβερνητική πολτική. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα ώστε να βρίσκουν τείχος αντίστασης. Τα χαράτσια δεν πρέπει να πληρωθούν γιατί ο κόσμος δεν έχει και δεν αντέχει. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους, ώστε να ζούμε και να αντιστεκόμαστε όλοι μαζί»

Πρόταση συνεργασίας για ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει αλλά το ερωτηματικό είναι ποιος θα την αντικαταστήσει» είπε ο Γραμματέας του ΣΥΝ που απέκλεισε τα σενάρια συγκυβέρνησης, θεωρώντας ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική. «Η ορθή πολιτική βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού κυβερνητικής εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς» ανέφερε ξεκάθαρα και οριοθέτησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στις εξήες θέσεις.

  1. «Άμεση ανατροπή μνημονίου και μεσοπρόθεσμου και απόκρουση όλων ευρωπαϊκών μνημονίων.
  2. Επιδίωξη να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν καθώς το χρέος έχει ταξικό χαρακτήρα και δεν είναι βιώσιμο. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με όπλα όπως ο λογιστικός έλεγχος του χρέους και το πάγωμα πληρωμών για το ελληνικό χρέος, ώστε να διεκδικήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
  3. Εθνικοποίηση του Τραπεζικού συστήματος με επάνοδο στο ρόλο για τον οποίο υπάρχει και όχι να παράγει τοξικά απόβλητα
  4. Να επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο τις δημόσιες και επωφελείς επιχειρήσεις που ξεπουλήθηκαν ή βρίσκονται στον προθάλαμο.»
  5. Αναδιανομή των εισοδημάτων, επαναφορά των απωλειών που υπήρξαν για τα εισοδήματα των πολιτώ, με νέο φορολογικό νόμο που θα προιβλέπει υψηλή φορολόγηση του κέρδους, της εκκλησίας, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  6. Να στηρίζει τη δημόσια Παιδεία, Υγεία και Κοινωνικού κράτους και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, σε καθεστώς άμεσης δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει αυτή η συνεργασία με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε: «Κάνουμε την απλή πρόταση που κάνει και ο κόσμος. Βρείτε 2-3 σημεία και συνεργαστείτε ώστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή την πρόταση λέμε ότι την παλεύουμε μέχρι και το Σάββατο πριν της εκλογές όπως και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Αυτή η συνεργασια περνά από τον εξής δρόμο:

    1. Ενιαία δράση σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε οι σχηματισμοί να βρίσκουν δρόμους κοινής υπεράσπισης των λαικών αιτημάτων.
    2. Κοινές πρωτοβουλίες μέσα στους θεσμούς
    3. Εκλογική συνεργασία όλων των δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΗΜ.ΑΡ., Άρμα Πολιτών, ΕΝΙΠΕΚ, Προσωπικότητες και παράγοντες που έχουν απεμπλακεί από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ) είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά. Έχουν γίνει βήματα αλλά το πρόβλημα παραμένει η στάση του ΚΚΕ, που τη θεωρούμε λαθεμένη» ανέφερε. «Το κύριο ζήτημα δεν αφορά την πολιτική συνεργασία αλλά την ενιαία δράση. Ως πότε θα έχουν χωριστές συγκεντρώσεις και χωριστές πορείες. Κάνουμε κριτική και προτείνουμε όμως ενότητα.»

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φανούν αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και θα βρεθούν σε δύσκολη θέση οι ηγεσίες που δεν συζητούν, με τελικό κριτή τον κόσμο, όχι μόνο της αριστεράς, σημείωσε ο Γραμματέας του ΣΥΝ

Καλιαμπάκας: Προτεραιότητα σε ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Διόδια

Σύμφωνα με το Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΝ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τοπικά, για το Συνασπισμό είναι το θέμα της ΣΕΚΑΠ, το θέμα της ΕΒΖ αλλά και τα Διόδια που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Ο Νίκος Καλιαμπάκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι ο Γραμματέας του ΣΥΝ είχε μια σειρά από επισκέψεις και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, μεταξύ άλλων στη ΣΕΚΑΠ αλλά και στην εκδήλωση με τον Αλέξη Μητρόπουλο.
vitsas_titlos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr