efimerida_gialia

Δημοσιογράφοι της Ξάνθης σχολιάζουν τη «βιομηχανία» των αγωγών

7 Νοεμβρίου 201122:44

efimerida_gialia(αναδημοσίευση από τον Παρατηρητή της Θράκης):

Αγωγή κατά δημοσιογράφου υπέβαλε η πρώην νομάρχης και βουλευτής και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ζητώντας αποζημίωση για σχόλια σε ιδιωτικές συζητήσεις αλλά και για «like» σε σχόλια στο facebook!

Η σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά 100.000 ευρώ αλλά και τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη, όχι για κάποιο δημοσίευμά του σε εφημερίδα αλλά για ένα σχόλιο στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για τα σχόλια που ακολούθησαν από άλλους χρήστες του ιστότοπου! Μάλιστα στην αγωγή γίνεται λόγος όχι μόνο για το σχόλιο του δημοσιογράφου, αλλά και για το ότι ο ίδιος έκανε «like» σε σχόλια άλλων χρηστών που επιδοκίμαζαν το κείμενο.

«Με την παρούσα αγωγή μου ζητώ την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που προκάλεσε παράνομα και υπαίτια ο εναγόμενος, καθώς προσέβαλε βαρύτατα την προσωπικότητά μου και διέπραξε σε βάρος μου τα εγκλήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης καθώς και της εξύβρισης», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η κ. Σχοιναράκη. Η σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρει επίσης: «Ο δημοσιογράφος Αλέκος Ανδρικάκης τα δυο τελευταία χρόνια επιδίδεται σε μία εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Υπήρξε ανοχή από την πλευρά μου στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι χρησιμοποιεί και το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com, υπερβαίνοντας τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και κριτικής για να διατυπώνει ονειδιστικούς σε βάρος μου υπαινιγμούς σε προσωπικό επίπεδο και ενθαρρύνει τεχνηέντως εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μου από τους χρήστες του παραπάνω μέσου, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη βλάβη της προσωπικότητάς μου. Επειδή όλες αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και όσα διατυπώνει είναι εντελώς ανυπόστατα -και το γνωρίζει-, διότι υπάρχουν τα αντίστοιχα έγγραφα που αποδεικνύουν τις αποδοχές μου κλπ και επειδή σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν έχω άλλο τρόπο να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου από τέτοιες συμπεριφορές, προσφεύγω όπως όλοι οι πολίτες ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, προκειμένου να έχει και ο ίδιος τη δυνατότητα να υποστηρίξει επίσημα όλα όσα αναφέρει. Είμαι υποχρεωμένη να προβώ σ’ αυτή τη δήλωση γιατί και σήμερα, χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης, προσπαθεί να συνεχίσει τις συκοφαντίες διαστρεβλώνοντας μάλιστα το ουσιαστικό περιεχόμενο της προσφυγής μου».

Η πρώτη αντίδραση Ανδρικάκη

Θύμα λογοκρισίας και φίμωσης θεωρεί ότι έχει πέσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς» Αλέκος Ανδρικάκης, λέγοντας ότι «όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Σχοιναράκη δήλωσε σε κρητική εφημερίδα ότι η αμοιβή της ως σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι τόσο μικρή, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει στην Κρήτη και να επισκεφθεί τους φίλους της»!

Ο δημοσιογράφος θεώρησε άκρως προκλητική τη συγκεκριμένη δήλωση και προέβη σε σχολιασμό και κριτική αυτής μέσω του facebook, του ραδιοφώνου και της εφημερίδας στην οποία εργάζεται. «Εγώ αυτό το θεώρησα πρόκληση και έκανα σχόλια και στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα, ότι δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα όταν είναι διορισμένη και είναι και σύμβουλος του πρωθυπουργού, όταν έχουμε ανέργους, συνταξιούχους και ανθρώπους που πεινάνε σε αυτή την περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Νιώθοντας θιγμένη από την κριτική και το σχολιασμό του κ. Ανδρικάκη, η σύμβουλος του πρωθυπουργού προχώρησε σε αγωγή με την οποία ζητάει να πληρώσει 100.000 ευρώ ή να φυλακιστεί για ένα μήνα ο δημοσιογράφος.

«Ό,τι σχόλιο υπήρξε εκεί και έκανα “like” εγώ, μου το χρεώνει. Καμιά πενηνταριά σχόλια. Μου έκανε γι’ αυτό μια αγωγή και μου ζητάει 100.000 ευρώ αν δεν πληρώσω τη φυλάκισή μου για ένα μήνα και επιπλέον με κατηγορεί ότι τη σχολιάζω στις προσωπικές μου παρέες» λέει ο κ. Ανδρικάκης. Το αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι η σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο δημοσιογράφος γνωρίζονται πολλά χρόνια και είναι οικογενειακοί φίλοι. Ο κ. Ανδρικάκης επισημαίνει ότι η σύμβουλος του πρωθυπουργού θεωρούσε ότι επειδή τους συνδέει στενή φιλία, θα είχε ασυλία και δεν θα έμπαινε στο «στόχαστρο» της δημοσιογραφικής κριτικής του. «Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν έκανα κριτική σε κάποιον άλλο, μου έλεγε πάντα ότι “είσαι ο μόνος δημοσιογράφος από το Ηράκλειο που έχεις το τσαγανό να κάνεις κριτική στους πάντες”. Όταν άρχισα να κάνω κριτική σε εκείνη, άρχισε να μου κάνει μηνύσεις και σταμάτησε να μου μιλάει…», τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι η κ. Σχοιναράκη προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή θέλει να του «κλείσει το στόμα», καθώς -όπως λέει- γνωρίζει αρκετά πράγματα που έχει κάνει η σύμβουλος του πρωθυπουργού, τα οποία είναι ανήθικα και παράνομα. «Θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγράψω ποτέ για εκείνη» καταλήγει.

Γ. Σιδηρόπουλος, «Άκομψη και λανθασμένη κίνηση»

«Θεωρώ τουλάχιστον άκομψη την ενέργεια της βουλευτού και ομολογώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη», λέει ο δημοσιογράφος-διευθυντής του ενημερωτικού ιστότοπου της Ξάνθης «Xanthipress.gr» Γιάννης Σιδηρόπουλος, σχολιάζοντας: «Από δημοσιογραφική άποψη πρέπει να πω ότι το facebook δεν είναι καν μέσο ενημέρωσης (“social media” όπως λανθασμένα αποκαλείται συχνά) αλλά μέσο κοινωνικής δικτύωσης (“social network” όπως είναι το σωστό), άρα δεν είναι μέρος του τύπου. Είναι το καφενείο της εποχής μας, ένας ανοιχτός δημοκρατικός και ανεξάντλητος χώρος έκφρασης και διασκέδασης -για τον περισσότερο κόσμο- όπου μεταφέρονται όλες οι σκέψεις και οι συμπεριφορές της κοινωνικής μας ζωής. Για τον δημοσιογράφο το facebook είναι ένα εργαλείο δουλειάς, ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων με φίλους και πολίτες, ένας χώρος άντλησης υλικού, πληροφοριών, αλλά και σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης γύρω από την επικαιρότητα και τη δουλειά του. Άρα μπορεί να σχολιάζει και να κάνει “like” σε ό,τι θέλει, όπως όλοι οι χρήστες». Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ξέρετε, καθημερινά στο facebook και στο “twitter” εκατομμύρια έλληνες αποδοκιμάζουν τους πολιτικούς, εκφράζονται με πολύ αρνητικό τρόπο και κάνουν αμέτρητα σχόλια και “like” σε αναρτήσεις που υπάρχουν. Γιατί όταν το κάνει αυτό ένας δημοσιογράφος να οδηγείται στην πυρά;».

Αναφερόμενος στη «βιομηχανία» των αγωγών για την οποία χύνεται αρκετό μελάνι σχεδόν καθημερινά, ο κ. Σιδηρόπουλος λέει: «Παράλληλα, χωρίς να είμαι νομικός, μπορώ να επισημάνω ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτελούν πεδίο όπου η κοινωνία και η πολιτική μπορούν να μεταφέρουν τη μανία, ίσως και βιομηχανία των αγωγών που επικρατεί στα συμβατικά αλλά και σε ένα μέρος των διαδικτυακών μέσων. Χωρίς να γνωρίζω την διαδρομή της πολιτικού αλλά και του δημοσιογράφου, θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη κίνηση. Ο πολιτικός έχει λόγο και βήμα με μεγαλύτερη άνεση από τους υπόλοιπους πολίτες. Έτσι, όπως και ο δημοσιογράφος στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως δημόσιων προσώπων, μπορούν από το ίδιο βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και υπερασπιστούν τον εαυτό τους». Και καταλήγει λέγοντας: «Η λογική της εξόντωσης ενός μέσου ή ενός δημοσιογράφου, μας οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και -στην περίπτωση αυτή- ίσως ωθεί η άγνοια για το internet. Ίσως όμως και η σταδιακή κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, που συντελείται στη χώρα…».

Γ. Συληγαρδάκης «Το να στρέφεται εκπρόσωπος πολιτικού εναντίον δημοσιογράφου είναι απαράδεκτο εξ ορισμού»

Συνομιλώντας και με τον Ξανθιώτη τηλεπαρουσιαστή και συντάκτη Γιώργο Συληγαρδάκη, εκφράζει την αντίθεσή του στα συμβαίνοντα λέγοντας: «Δεν ξέρω ακριβώς τις λεπτομέρειες ή το όποιο παρασκήνιο -αν υπάρχει-, αλλά αυτό δεν προσφέρει τίποτε στην ουσία του πράγματος. Το να στρέφεται εκπρόσωπος πολιτικού εναντίον δημοσιογράφου είναι απαράδεκτο εξ ορισμού, σαν θέμα αρχής. Είναι κάτι που θα μπορούσε να διευθετηθεί διαφορετικά».

Ο κ. Συληγαρδάκης εκτιμά ότι «το να καταλήξει η υπόθεση στη δικαιοσύνη είναι κάτι που προσπαθεί να προσδώσει θόρυβο και έκταση, να στοχοποιήσει πάλι άλλη μια κατηγορία εργαζομένων και μάλιστα πολύ σημαντική» και καταλήγει λέγοντας: «Και σε τελική ανάλυση, νομίζω ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα και δεν νομίζω ότι θα βγει τίποτε άλλο, πέρα από το ότι θα συκοφαντηθούν για μία ακόμη φορά αυτοί που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ιδίως από μια υπεύθυνη θέση όπως αυτή του δημοσιογράφου».

Παρατηρητής Θράκης

Συντάκτης: Θοδωρής Μπακάλης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr