dimotiko_symboulio_2-11_topika

Νέο Δημαρχείο και αποζημιώσεις εκτός ημερησίας στο Δημ. Συμβούλιο (video)

22 Φεβρουαρίου 201117:14

dimotiko_symboulio_2-11_topikaΈνα από τα 5 θέματα που έθεσε η μείζονα αντιπολίτευση εκτός ημερησίας διάταξης κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου, ήταν αυτό της διακοπής των εργασιών στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης .

O Xρήστος Πούλιος, αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταστέγασης ανέφερε ότι η κατάσταση πλέον στο παλιό δημαρχιακό μέγαρο και, ειδικότερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πλέον ασφυκτική. Ζήτησε να μάθει το λόγο της καθυστέρησης των εργασιών στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο που έχει παγώσει τη μετακόμιση των υπηρεσιών του Δήμου.

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους, τους οποίους και εξήγησε:

Η καθαριότητα των ΘΛΕ πριν τη συνεδρίαση

Ο επικεφαλής της «Συσπείρωσης» Γιώργος Κολλάρος έθεσε το θέμα της καθαριότητας στις ΘΛΕ και του τρόπου αμοιβής των υπαλλήλων με το Δήμαρχο να απαντά ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να αποζημιωθεί η υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων. « Το εχουν θέσει κατ επανάληψη οι Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα –  όπως και στην Πάτρα-  αλλά το Ελεγκτικο Συνέδριο δεν εγκρίνει κάτι πέραν όσων προβλέπονται.» είπε ο Δήμαρχος ενώ ο Θανάσης Ξυνίδης από την αντιπολίτευσης ανέφερε: « Με αυτή τη μορφή της ΔΗΚΕΞ δε μπορεί να συνεχιστεί το Καρναβάλι. Αν υπάρξει εταιρία ιδιωτικού δικαίου, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες.»

Να μην καλούνται στο Δημ. Συμβούλιο ζήτησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Πριν την έναρξη διαβάστηκε επιστολή των δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Ξάνθης (από τις 28-1) που διαμαρτύρονται για συχνές κλήσεις τους στις συνεδριάσεις επιτροπών και του Συμβουλίου και αφήνουν αιχμές ότι δέχονται επίμονες ερωτήσεις για ζητήματα που θεωρούν ότι απαντώνται από τα έγγραφα που προσκομίζονται. Ζητούν η κλήση των υπαλλήλων να είναι περιορισμένη σε θέματα εξειδικευμένα και περίπλοκα.

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με το Θανάση Ξυνίδη να αναφέρει ότι δεν μπορούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες να εγκαλούν αιρετούς. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη ενώ τα πυρά της Αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν προάσπισε το κύρος του συμβουλίου, εκφράζοντας θέση για το ζήτημα.

Η περικοπή των αποζημιώσεων των αιρετών

Το θέμα της περικοπής των αποζημιώσεων των αιρετών του Δήμου Ξάνθης επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει σχετική ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Δήμου.  Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι δεν ξέρει αν είναι νομικά δυνατό να υπάρξει περικοπή παρότι τα ποσά για τους δημοτικούς συμβούλους είναι μικρά. Οι καθαρές αποδοχές του Δημάρχου (οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο ερώτημα του Νίκου Ανταμπούφη) σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ χαμηλότερες των 2.000 ευρώ και αντιστοιχούν μόνο σε 12 μήνες και όχι σε 14 και έκανε λόγο για πολύ χαμηλές αποζημιώσεις που δέχεται  ο ίδιος και δεν καλύπτουν αξιοπρεπώς τις μετακινήσεις του .  Το σχόλιο του Θανάση Ξυνίδη ελάφρυνε το κλίμα στην αίθουσα καθώς σημείωσε: «Καλά που δεν κερδίσαμε  τις εκλογές».

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε ότι κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου Ξάνθης και εταιρία, πλην ενός, δεν απάντησε  στα ερώτημα του ίδιου για το ύψος των αποδοχών των αιρετών. «Η πρόταση μπαίνει σε εθελοντική βάση», ξεκαθάρισε και είπε ότι υπάρχει πρόταση για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων (όπως π.χ. η αμοιβή των εργατοτεχνιτών για τις ΘΛΕ). Τελικά η συμπολίτευση συμφώνησε το θέμα να τεθεί σε συζήτηση εντός ημερησίας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση.

Για  τον Μ. Τσέπελη

Προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με αίτημα της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» το θέμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μανώλη Τσέπελη από τους με τη γνωστή  ενοικίαση χώρου κοντά στο Δημαρχείο.

«Το επιχειρείν δεν είναι καταδικαστέο.» είπε ο επικεφαλής Χρήστος Πούλιος και συμπλήρωσε: «Όταν όμως κατ’επανάληψη γίνεται χρήση της ιδιότητας του Δημοτικού Συμβούλου, πρωτοκλασσάτου συμβούλου επί 24 χρόνια, για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.»   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε «Όλες οι παράνομες κατασκευές που έγιναν κατά καιρούς στο συγκεκριμένο κατάστημα θα απομακρυνθούν. Όλες οι εργασίες θα γίνουν νομότυπα μετά την έκδοση των απαραίτητων αδειών, από Πολεοδομία και Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, επειδή ο ενοικιαστής είναι δημοτικός σύμβουλος.» χωρίς να δοθεί άλλη συνέχεια.

Το πόρισμα για τη ΔΕΥΑΞ 

Το πόρισμα των ελεγκτών που διενήργησαν το διαχειριστικό έλεγχο για την ΔΕΥΑΞ , ήταν επίσης αντικείμενο κριτικής καθώς ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Προεδρείο ενώ ήταν ήδη γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείζονα αντιπολίτευση θεώρησε ότι θα έπρεπε να έχει λάβη γνώση νωρίτερα το σώμα, καθώς στην ίδια συνεδρίαση επρόκειτο να ψηφιστεί το θέμα του ορισμού νέας Διοίκησης στην ΔΕΥΑΞ.

H κατάσταση στην Αναπτυξιακή Ξάνθης.

Για την Αναπτυξιακή και το ενδιαφέρον που δείχνει ή όχι ο Δήμος Ξάνθης κατέχοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην εταιρία, υπήρξε μακρά συζήτηση καθώς τέθηκε επίσης από τους «Πολίτες για την αλλαγή»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε:ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και αρκετό καιρό. «Από όσο γνωρίζω η Αναπτυξιακή έχει να παίρνει κάποια χρήματα από παλιά προγράμματα, ώστε να καλύψει κάποιες υποχρεώσεις ενώ προηγήθηκε και μια περίοδος νεκρή, που δεν υλοποίησε προγράμματα. Έχουν γίνει προτάσεις και περιμένει να επιλεγεί και – όπως με διαβεβαιώνουν – θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό ρόλο, στον οποίο αναφέρθηκε η Αντιπολίτευση.» είπε και ανέφερε ότι η θητεία του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου λήγει μετά την άνοιξη. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Απόστολου Αγκόρτζα, ο οποίος ανέφερε ότι τα προβλήματα θα ήταν λιγότερα αν οι μέτοχοι της εταιρίας είχαν συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προηγήθηκε.

Ο Θανάσης Ξυνίδης διαφώνησε και είπε ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άνοιγμα στην εταιρία και έκανε λόγο για πλημμελή προετοιμασία που οδήγησε σε απώλεια προγραμμάτων όπως το Leader. “Η Αναπτυξιακή πρέπει να καταλάβει ότι δεν αρκεί να υπάρχει κάποιος υπουργός στην περιοχή για να πάρει προγράμματα αλλά να εργαστεί. Από εδώ και στο εξής θα είναι ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία της αυτοδιοίκησης” είπε.  Διερωτήθηκε πως θα αναλάβει πρόγραμμα ή πως θα εισπράξει καθώς δεν διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν στις επόμενες κινήσεις και προτάθηκε να γίνει διερευνητική συζήτηση και , αν είναι δυνατόν, ο Δήμος να ζητήσει την επίσπευση των εκλογών στην εταιρία.

Νέα ευκαιρία για το Τμήμα Πρασίνου να ενταχθεί σε προγράμματα

Για το πράσινο και την πιθανότητα να έχουν χαθεί κονδύλια για το Δήμο, ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής να υπάρχει προκήρυξη για το θέμα αυτό και ζήτησε χρόνο προκειμένου να απαντηθεί η ερώτηση. Πρόκειται για πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» που χρηματοδοτούσε απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, που έγινε κατά τη θητεία της Σοφίας Καραγιαννίδου, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Απόστολο Αγκόρτζα. Πάντως, όπως ανέφερε μέσα στο στο 2011 το πρόγραμμα θα επαναπροκηρυχθεί και τότε ο Δήμος θα καταθέσει προτάσεις.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr