Βγαίνει σε πλειστηριασμό η κατοικία – μουσείο του Εμφιετζόγλου

5 Μαΐου 201808:44

Στις 16 Μαϊου βγαίνει στο σφυρί η εντυπωσιακή κατοικία – μουσείο στα Ανάβρυτα του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ιδρυτή του άλλοτε κραταιού κατασκευαστικού Ομίλου Μηχανική, με τιμή εκκίνησης τα 6,82 εκατ. ευρώ. 

Η εντυπωσιακή έπαυλη οικοδομήθηκε το 1995, σε έκταση 60 στρεμμάτων, όπου ήταν το πρώην κτήμα Βορρέ. Το 1996, μάλιστα, είχε πάρει το πέμπτο βραβείο σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ενώ το 2008 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του κτιρίου της νέας πινακοθήκης, εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων.Στο εσωτερικό του οικήματος φιλοξενούνταν η συλλογή Εμφιετζόγλου, η οποία περιελάμβανε 750 έργα, αποκλειστικά Ελλήνων δημιουργών, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Το πολυτιμότερο απόκτημα της συλλογής είναι το «Κρυφό σχολειό» του Νικόλαου Γύζη το οποίο ο κ. Εμφιετζόγλου απέκτησε το 1993 έναντι 187,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην συλλογή περιλαμβάνονται έργα και άλλων διασήμων ζωγράφων (Λύτρα, Βολονάκη, Μαλέα, Θεόφιλο).

Ο Όμιλος της Μηχανικής, ο οποίος πρωταγωνίστηκε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα των προηγούμενων χρόνων, τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση το 2015, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, προς τράπεζες, προμηθευτές αλλά και εργαζόμενους, που άγγιζαν τα 400 εκατ. ευρώ. 

Η Μηχανική ιδρύθηκε το 1974 από τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Ξεκίνησε με την ανάληψη μικρών έργων στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα σε μικρό διάστημα κατάφερε να γιγαντωθεί, αναλαμβάνοντας εργολαβίες σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής. Σταδιακά επεκτάθηκε στο εξωτερικό, τόσο σε γειτονικά κράτη όσο και σε Ρωσία και Ουκρανία. Εκτός από τον κατασκευαστικό κλάδο, ανέπτυξε δραστηριότητες στα ακίνητα, στην ενέργεια, στη μεταλλουργία, στη σωληνουργία και στην ξυλεία.

Αυτή η μη διαχειρίσιμη επέκταση σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης στην Ελλάδα, τη διόγκωση των απαιτήσεων από το Δημόσιο και τη στάση των τραπεζών που σκλήρυναν τη θέση τους, όχι μόνο απέναντι στον όμιλο αλλά γενικότερα προς στις ελληνικές επιχειρήσεις, οδήγησε σε οικονομική ασφυξία την εταιρεία.

Το παράπονο-καταγγελία του Εμφιετζόγλου ήταν πως οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν την αναγκαία χρηματοδοτική γέφυρα για να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας την ώρα που οι ανταγωνιστές του με υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης

insider.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr