«Βελούδινη» συνεργασία Μελισσόπουλου με τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης. Πρώτη συνάντηση στην Κομοτηνή

28 Ιανουαρίου 201413:30

Σε πολύ καλό κλίμα και με απόλυτη συμφωνία, στα περισσότερα ζητήματα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ η πρώτη συνάντηση του Διευθυντή Σάββα Μελισσόπουλου με τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης και τους δύο Προέδρους αποφοίτων ΕΠΑΘ, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία Μελισσόπουλου σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στο εξής θα θεσμοθετηθεί και θα είναι τακτική.  Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε κάποια ταύτιση , ενώ και όπου υπάρχουν διαφωνίες, η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές και θα αποτελέσει απαρχή μιας πιο στενής συνεργασίας, για πρώτη φορά στην περιοχή. «Η μειονότητα και η πλειονότητα φαίνεται ότι βαδίζουν με κοινό βηματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρχει ταύτιση όλων των πλευρών. Τόσο η δική μας αντίληψη για μια ανοιχτή μορφή διοίκησης όσο και οι αντιλήψεις των βουλευτών που έχουμε σήμερα, οδηγούν σε πολύ σημαντικά βήματα και συνεργασία» ανέφερε.   Αντίστοιχη είναι και η άποψη των μειονοτικών βουλευτών καθώς, όπως σημειώνει ο Χουσεΐν Ζειϊμπέκ, “όταν υπάρχει τέτοια ειλικρίνεια  και καλές προθέσεις θα επιτευχθεί ο τελικός στόχος της αναβάθμισης της μειονοτικής εκπαίδευσης”.

Τί συζητήθηκε στη συνάντηση

Καταρχάς τέθηκε το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων  από το  Συντονιστή Εκπαίδευσης, προς την Περιφερειακή Διεύθυνση, όπου θα υπάγεται πλέον. Για το θέμα υπάρχει σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον Α. Χατζηοσμάν ο οποίος αντιτίθεται, όπως και από τη ΔΗΜΑΡ. Όμως, από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ και Α. Καραγιουσούφ, σημείωσαν ότι τους βρίσκει σύμφωνους, εφόσον δεν αλλάζει κάτι από  την πολιτική στη μειονοτική εκπαίδευση και αποτελεί εσωτερικό θέμα του Υπουργείου, όπως διαβεβαίωσε ο Σ. Μελισσόπουλος.

Επίμαχο ζήτημα είναι αυτό των ιεροδιδασκάλων , όπου έγινε ενημέρωση  για τον τρόπο που η Περιφερειακή Διεύθυνση υλοποιεί τη σχετική εισαγωγή του κορανίου στα σχολεία, ζήτημα που συναντά την αντίδραση των βουλευτών, οι οποίοι εμμένουν στον προαιρετικό χαρακτήρα του μαθήματος. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι δεν θα ασκηθεί καμία πίεση σε μαθητές ή γονείς και ότι μόνο όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν στις συγχωνεύσεις των σχολείων και τους υποβιβασμούς. Επίσης υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από τις τοπικές κοινωνίες ενώ από την Περιφερειακή Διεύθυνση υπήρξε η διαβεβαίωση και ζητήθηκε η κατανόηση των βουλευτών , ότι αυτές γίνονται μόνο με εκπαιδευτικά κριτήρια όπως σε όλους τους απομακρυσμένους ή μικρούς οικισμούς της Περιφέρειας σε όλα τα σχολεία της εκπαίδευσης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr