Βελόπουλος: Ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός

8 Ιουλίου 201911:20

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τελικά κατάφερε με ποσοστό περί το 3,7% να εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή, καταλαμβάνοντας μάλιστα 10 έδρες. Ευλόγως, η άνοδος της Ελληνικής Λύσης σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής οδηγεί στην εκτίμηση ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου επωφελήθηκε από αυτή την εξέλιξη. Ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος, πάντως, προσπαθεί να αποσείσει τη συγκεκριμένη διασύνδεση.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και χαίρομαι που οι ναζιστές μένουν εκτός Βουλής. Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. στράφηκαν στην Ελληνική Λύση. Δεν είμαστε δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός. Ηρθαμε για να συνδράμουμε το πολιτικό προσωπικό, όχι για να είμαστε αρνητικοί σε όλα. Το τι θα κάνουμε σε ζητήματα όπως η εκλογή του προέδρου της Βουλής ή η συνταγματική αναθεώρηση, έχει να κάνει με τις θέσεις μας αλλά και τα ονόματα που θα προταθούν», είπε χαρακτηριστικά (ΑΝΤ1) ο κ. Βελόπουλος. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 10 έδρες από τις μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Α΄ Αθηνών, Βόρειο Τομέα Β΄ Αθηνών, Δυτικό Τομέα Β΄ Αθηνών, Νότιο Τομέα Β΄ Αθηνών, Ανατολικής Αττικής), στην Α΄ και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης στους νομούς Αχαΐας, Λάρισας και Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα κατέγραψε επίδοση 4,18% στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, με ευρωβουλευτή τον πρόεδρό του.

Τα άλλα κόμματα

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που κατέγραψε μόλις 1,25% (από 3,44% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) και έμεινε εκτός Βουλής. Το κατώφλι του 3% δεν κατόρθωσαν να περάσουν και τα μικρά αριστερά κόμματα, τόσο αυτά που προϋπήρχαν του 2015 (όπως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όσο και αυτά που προέκυψαν μετά τη διάσπαση, η οποία έγινε εκείνο το καλοκαίρι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε 1,47%, δίχως να κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που φάνηκε να καταγράφεται εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ήδη από τις ευρωεκλογές δεν φαινόταν να διαθέτει κάποια δυναμική, ουσιαστικά εξατμίστηκε καθώς έπεσε στο 0,28% από το 2,86% του Σεπτεμβρίου 2015, όταν το κόμμα είχε συγκεντρώσει πάνω από 155.000 ψήφους. Από τα κόμματα που έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκλογική διαδικασία, άξια καταγραφής είναι και η επίδοση της Δημιουργίας Ξανά του Θάνου Τζήμερου που άγγιξε το 0,74%, αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με το 0,53% του Σεπτεμβρίου του 2015.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr