Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου: Πως θα διασωθούν; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

16 Φεβρουαρίου 201321:09

Ότι δεν έκανε το κράτος ως όφειλε το πράττουν ιδιώτες. Σε ένα πρόγραμμα fund raising με τον τίτλο «Ξεκινάμε» προχωρά το σωματείο «Φίλοι του Τατοΐου», προκειμένου να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη διάσωση και την ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος.

Μέσω του προγράμματος, όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νομική υπόσταση του Σωματείου και να πραγματοποιήσουν δωρεές -όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε οικοδομικά υλικά, αρχιτεκτονικές μελέτες κ.α. Σκοπός είναι η συγκέντρωση πόρων για τη σύνταξη των μελετών αποκατάστασης, αλλά και για την πραγματοποίηση άμεσων σωστικών εργασιών στα ιστορικά κτίρια του Τατοΐου.

«Καλούμε όλους τους φίλους του Τατοΐου να συστρατευθούν μαζί μας στην προσπάθεια διάσωσης του πρώην βασιλικού κτήματος. Καταφέραμε με πολύ κόπο να φτιάξουμε τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου για να δώσουμε σε όλους το βήμα να βοηθήσουν. Έφτασε η ώρα εκείνη όπου Πολιτεία και Κοινωνία των Πολιτών από κοινού θα συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προστασία της μοναδικής οικολογικής αξίας του Τατοΐου. Οι ανάγκες του κτήματος για αρχιτεκτονικές μελέτες είναι πολύ μεγάλες και καλούμε όλους να συμβάλλουν στην υλοποίησή τους. Είναι η απαρχή και η μόνη διέξοδος για τη διάσωση και την ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων του πρώην βασιλικού κτήματος» δήλωσε ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου.

Το Σωματείο ξεκινά ήδη τις μελέτες αποκατάστασης δύο κτιρίων, του Βουτυροκομείου και της Οικίας Στουρμ, με στόχο την άμεση ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Το Βουτυροκομείο είναι ένα από τα πιο ρομαντικά οικήματα του πρώην βασιλικού κτήματος και η Οικία Στουρμ από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά.

Εικάζεται ότι η Οικία Στουρμ υπήρξε το υπασπιστήριο του πρώτου Ανακτόρου και είναι πιθανώς έργο του Τσίλλερ. Επίσης, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης της Μελέτης Αποκατάστασης του Οινοποιείου και του Εμφιαλωτηρίου του Κτήματος.

Βασιλικά Ανάκτορα: Η σύγχρονη νεοελληνική ιστορία γράφτηκε εδώ

Το παλάτι αυτό υπήρξε η κύρια κατοικία των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος. Η αγορά του κτήματος Τατοΐου ολοκληρώθηκε μετά από αλλεπάλληλες αγορές του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ και την παραχώρηση προς τον τότε «Βασιλέα των Ελλήνων» από το ελληνικό δημόσιο έκτασης 15.000 στρ. του Εθνικού κτήματος Μπάφι. Η πρώτη αγορά έγινε το 1871. Ακολούθησαν και άλλες στη συνέχεια, ώστε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 η συνολική έκταση του κτήματος Τατοΐου ανήλθε στα 45.000 στρέμματα. Το 1891 ο Γεώργιος ο Α’ προέβη σε αμοιβαία ανταλλαγή έκτασης 1.000 στρ. στη θέση Αδάμες με διάφορους κατοίκους του Μενιδίου.

Η τύχη του κτήματος Τατοΐου και του ομώνυμου παλατιού συνδέθηκε με τη νεοελληνική ιστορία και ακολούθησε τις περιπέτειες του θεσμού αυτού στην Ελλάδα. Έτσι, το 1916 με την παραίτηση της κυβέρνησης του Βενιζέλου και τον επακολουθήσαντα εθνικό διχασμό μέγα τμήμα του κτήματος Τατοΐου (28.000 στρ.) και βοηθητικά κτίρια του παλατιού αποτεφρώθηκαν. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922) και την ανακήρυξη της Α’ Ελληνικής Δημοκρατίας (1923) το Τατόι με τα παλάτια του γίνεται δημόσια περιουσία, εκτός από μια έκταση 3.500 στρ. περίπου, στην οποία εγκαταστάθηκαν μικρασιάτες πρόσφυγες και οι οποίοι συγκρότησαν τη σημερινή Κοινότητα Κρυονερίου. Το 1936 με την παλινόρθωση της βασιλείας επανέρχεται στους πρώτους ιδιοκτήτες του. Το 1946 μετά από σχετικό δημοψήφισμα εγκαθίσταται ξανά η τέως βασιλική οικογένεια.

Το 1973 με νέο δημοψήφισμα απαλλοτριώνεται αναγκαστικά υπέρ του δημοσίου ολόκληρη η λεγόμενη «βασιλική περιουσία» και το 1975 με την οριστική κατάργηση του θεσμού της βασιλείας απομένει προς ρύθμιση η περιουσία αυτή.

Το 1992 γίνεται ρύθμιση με την οποία έκταση 4.000 στρ., στην οποία περιλαμβάνεται το παλάτι με όλα τα βοηθητικά κτίρια δίδεται στον πρώην ιδιοκτήτη του και τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται το ίδρυμα «Εθνικός Δρυμός Τατοΐου», τα μέλη του Δ.Σ. του οποίου, τα διορίζει ο πρώην ιδιοκτήτης του κτήματος. Μικρές επίσης εκτάσεις δίδονται σε ιδρύματα.

Το 1994 με νέα ρύθμιση επαναφέρεται η απαλλοτρίωση του 1973 και το όλο «κτήμα» επανέρχεται στο δημόσιο. Μετά από την ρύθμιση αυτή έγιναν προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του νόμου από τους πρώην ιδιοκτήτες και η υπόθεση έληξε το 2002 μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με βάση την απόφαση αυτή καταβλήθηκε εύλογο τίμημα στους τέως βασιλείς για το σύνολο της περιουσίας τους στην Ελλάδα (4.000.000.000 δρχ.) και το Τατόι έγινε Δημόσιο Κτήμα οριστικά.
Στο συγκρότημα των ανακτόρων του Τατοΐου περιλαμβάνονται και πλήθος βοηθητικών κτιρίων, όπως κατοικίες προσωπικού, φυλάκια, αποθήκες, ξυλουργεία, ιπποστάσια, μελισσοκομεία, κτηνοτροφικές μονάδες κτλ., τα οποία σήμερα έχουν σχεδόν ερειπωθεί.

Η μη επίλυση για χρόνια του ιδιοκτησιακού θέματος της όλης «βασιλικής περιουσίας» όχι μόνο δεν επέτρεψε την ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά συνετέλεσε στη σημαντική φθορά των από την χρόνια εγκατάλειψή του. Το παλάτι και πολλά κτίρια μπορούν ακόμη να διατηρηθούν και να αποτελέσουν άριστους χώρους, για ιστορικό μουσείο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσείο φυσικής ιστορίας, χώρους αναψυχής κτλ. Η απόστασή τους από την Αθήνα είναι ελάχιστη και το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται ιδεώδες.

Πηγή: theinsider.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr