Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό απέτυχε – Δεν δέχομαι την περικοπή κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή

14 Φεβρουαρίου 202010:11

Το στίγμα των προθέσεών του και της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Περιφερειών, έδωσε ώρες μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Το πρώτο που επισήμανε είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές στον προϋπολογισμό των κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, αφού όπως τόνισε κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες των χωρών της ΕΕ και παράλληλα δήλωσε ευθέως ότι στο μεταναστευτικό η Ευρώπη απέτυχε. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών, παρουσία του πρώτο αντιπροέδρου- κυβερνήτη των Αζορών και προερχόμενου από τους ευρωσοσιαλιστές Βάσκο Κορδέιρο, ο κ.Τζιτζικώστας τόνισε ότι τα χρήματα για την κοινωνική συνοχή είναι αυτά που αφορούν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών, αυτά από τα οποία γίνονται σχολεία, δρόμοι, νοσοκομεία και άλλες υποδομές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν θα κάνει ένα τέτοιο δώρο στους ευρωσκεπτικιστές και τους λαϊκιστές. «Ως πρόεδρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, δηλαδή των πολιτικών που είναι άμεσα εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες, θα επιμείνω στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς υπάρχουν περιθώρια περικοπών από αλλού», είπε και πρόσθεσε: «Η μείωση κατά 10% των πόρων για την κοινωνική συνοχή και κατά 15% για την αγροτική οικονομία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες μας. Ελπίζω να επιτύχουμε μια συμφωνία κατά την οποία οι περικοπές θα είναι περιορισμένες στους συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς. Υπάρχουν περιθώρια περικοπών από άλλα προγράμματα της Κομισιόν. Μιλάμε για ζήτημα δημοκρατίας και αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 
closer
Βασικό σύνθημα και στόχος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να έρθει η Ευρώπη κοντά στους πολίτες της
 

Ο κ.Τζιτζικώστας όμως, ήταν ευθύς και κατηγορηματικός απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη για το μεταναστευτικό, ζήτημα που ταλανίζει τοπικές κοινωνίες. «Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό απέτυχε», είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι σκοπεύει να ασκήσει πίεση ώστε να δοθεί συνολική λύση για την κατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, επιμένοντας μάλιστα σε αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, που είχε ως αποτέλεσμα «δύο xώρες του νότου, η μία είναι η Ελλάδα, να αφεθούν μόνες τους από την ΕΕ και λίγες περιφέρειες να διαχειριστούν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

tzitzikostas1
Ο κ.Τζιτζικώστας στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, προ της ομόφωνης εκλογής του

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που εκλέγεται και μάλιστα με τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών παρατάξεων, σε ένα από τα κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στις δράσεις που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες: Προηγήθηκε πολιτική συμφωνία και αφού βγήκαν εκτός κούρσας διεκδίκησης της προεδρίας άλλοι που έως και την περασμένη εβδομάδα επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε τον κ.Τζιτζικώστα και το ίδιο έκαναν άλλες πέντε ευρωπαϊκές παρατάξεις. Αντίστοιχα, στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου, επίσης ομόφωνα εξελέγη ο ευρωσοσιαλιστής κυβερνήτης των Αζορών Βάσκο Κορδέιρο. Η Ελλάδα μετέχει στην Επιτροπή των Περιφερειών με δώδεκα εκπροσώπους (και δώδεκα αναπληρωματικά μέλη), στο σύνολο των 329 δημάρχων και περιφερειαρχών από τις 27 χώρες. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εξέλεγη στα μέσα της εβδομάδας ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, που μετέχει πλέον στο όργανο ως αντιπρόεδρός του. 

 
epikefalis
Οικογενειακή φωτογραφία των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην Επιτροπή Περιφερειών με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό της, Απόστολο Τζιτζικώστα- στο μέσον της φωτογραφίας ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Ο κ.Τζιτζικώστας δέχθηκε πλήθος συγχαρητηρίων για την εκλογή του -ξεχωρίζουν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr