tunhsiakh-ntomatosoupa-me-revithia-kai-fakes

Τυνησιακή ντοματόσουπα με ρεβίθια και φακές

8 Ιουνίου 201210:00

tunhsiakh-ntomatosoupa-me-revithia-kai-fakesΌπως και στο Μαρόκο, έτσι και στην Τυνησία τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτή η σούπα είναι από τις πιο διαδεδομένες συνταγές της Βορείου Αφρικής


Συστατικά

“1 φλιτζάνι ωμά ρεβίθια, μουσκεμένα από το προηγούμενο βράδυ (ή 1 με 2 (375 γρ) ρεβίθια σε κονσέρβα )

1 φλιτζάνι ωμές φακές (οποιουδήποτε είδους), ξεπλυμένες και διαλεγμένες

1 μπαστουνάκι κανέλας

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 φλιτζάνια λιωμένο κρεμμύδι

2 κουτ. σούπας λιωμένο σκόρδο

2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού κουρκούμη

1 ½ κουτ. γλυκού σπόρια κύμινου

2 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο

2 με 3 φύλλα δάφνης

1 (850 γρ.) ντομάτες πολτό σε κονσέρβα

μαύρο πιπέρι και καγιέν ανάλογα με την προτίμηση σας

3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (ή ανάλογα με την προτίμηση σας)

Προαιρετικά για γαρνίρισμα

γιαούρτι

ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανό ή μέντα

μερικές μαύρες σταφίδες”

 οδηγίες

Μειώστε το χρόνο προετοιμασίας κόβοντας τα κρεμμύδια, λιώνοντας το σκόρδο και τσιγαρίζοντας τα μαζί με τα μπαχαρικά ενώ μαγειρεύονται τα όσπρια. Η σούπα αυτή καταψύχεται καλά εάν διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο. Τα συστατικά φαίνονται συνηθισμένα, όμως όταν συνδυάζονται σε αυτήν την ικανοποιητική σούπα οι γεύσεις υπερβαίνουν το σύνολο τους.

Βάλτε τα μουσκεμένα, ωμά ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάστε τα με 7 ½ εκατοστά νερό. Αφήστε να πάρουν μια βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τα μερικώς και αφήστε να σιγοψηθούν για 1 ώρα. (Εάν χρησιμοποιείτε ρεβίθια σε κονσέρβα, ξεπλύνετε και στραγγίξετε τα και βάλτε τα στην άκρη.)

Προσθέστε τις φακές και το μπαστουνάκι κανέλας, σκεπάστε πάλι μερικώς και αφήστε να βράσουν για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα ρεβίθια και οι φακές αλλά να μην λιώσουν. (Εάν χρησιμοποιείτε ρεβίθια σε κονσέρβα, απλώς βράστε τις φακές με το μπαστουνάκι κανέλας σε 7 φλιτζάνια νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.) Βγάλτε και πετάξτε το μπαστουνάκι κανέλας και στραγγίξετε τα όσπρια, φυλάσσοντας όμως το νερό.

Παράλληλα, ζεστάνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα ή μια χύτρα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, την κουρκούμη, τους σπόρους κύμινου, το τριμμένο κύμινο και τα φύλλα δάφνης και τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά για 5 με 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέστε 6 φλιτζάνια νερό (μαζί με το νερό όπου βράσατε τις φακές) και τις ντομάτες και αφήστε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε μερικώς και αφήστε να σιγοψηθούν για άλλα 15 λεπτά. (Οι χρόνοι δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς) Βγάλτε και πετάξτε τα φύλλα δάφνης.

Προσθέστε ανακατεύοντας τα ρεβίθια και τις φακές και αφήστε να ψηθούν ακόμα 5 λεπτά, ώστε να μην λασπώσουν τα όσπρια. Πασπαλίστε με μαύρο πιπέρι, καγιέν και χυμό λεμονιού ανάλογα με την προτίμηση σας.

Σερβίρετε ζεστό, συνοδευμένο με γιαούρτι, πασπαλισμένο με μαϊντανό ή μέντα και μαύρες σταφίδες εάν επιθυμείτε.

Πηγή : www.gourmed.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr