Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο ελληνικός λαός με το «όχι» δεν έδωσε εντολή ρήξης με την Ευρώπη

8 Ιουλίου 201511:58

Τουσκ: Η συμφωνία να μην έχει νικητές και ηττημένους | Γιούνκερ: Να καταστήσουμε την ΕΕ περισσότερο βιώσιμη

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σήμερα ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο των εταίρων, πως ή θα υπογραφεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο Grexit.

Τον Αλέξη Τσίπρα προλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που σημείωσε πως «συναντιόμαστε σε δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη».

«Επιθυμούμε μία ξεκάθαρη λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ωστόσο έχουμε προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, που θα οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας» είπε ο κ. Τουσκ και συμπλήρωσε: «Η τελευταία προθεσμία εκπνέει αυτή την εβδομάδα».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως πρόεδρος της Κομισιόν, πήρε το λόγο και υπογράμμισε πως στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «να εμβαθύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμη».

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο ναό της δημοκρατίας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα.

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του λαού, είναι δεδομένο πως πλέον πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς τα οικονομικά λάθη που τελμάτωσαν τη χώρα, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε βαθιά κατάθλιψη» και συμπλήρωσε: «Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, που είπε “όχι”, δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές διακηρύξεις της Ευρώπης, της ισονομίας και της ισότητας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, το πείραμα όμως δεν πέτυχε».

Η πρόταση που η ελληνική πλευρά καταθέτει στους εταίρους της, περιλαμβάνει μία συμφωνία «με σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να τα σηκώσουν» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες «θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε αμφότεροι σε μία συμφωνία, και για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως «δεν έχουμε στόχο να επιβαρύνουμε επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο
ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν είναι υπέρμαχος της φράσης «για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι», ωστόσο, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαφθορά, τη διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου».

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο συμβιβασμό, και είμαι βέβαιος πως όλοι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: e-typos.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr