Τσιόδρας: Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό – Το εμβόλιο μπορεί να μην βρεθεί και καθόλου – Χρήση γαντιών-μάσκας με την άρση των μέτρων

23 Απριλίου 202009:49

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 7 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.408, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

55 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 121 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο κανένας ασθενής δεν έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στηην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει στους 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη.

Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σήμερα στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, να καθορίσει την στρατηγική άρσης των μέτρων.

«Από 2 μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίησης του Ρ0 πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίου της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως έτσι θα μπορεί να γίνει αξιόπιστη εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους. «Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% την διασπορά της νόσου στην κοινότητα» σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους.

Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρ’επει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνει να υιοθετεί την ανοσία αγέλης, τουλάχιστον για την «δεύτερη φάση της επιδημίας», με τον λοιμωξιολόγο να προαναγγέλει σταδιακό άνοιγμα της χώρας και μαζικά τεστ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το άνοιγμα της χώρας και πως θα αποφύγει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας απάντησε:

 

«Έχουμε πετύχει την μείωση της επιδημίας και η επιδημία φθίνει, αλλά μπορεί να φτάσει στο μηδέν;» είπε

«Είναι αδύνατον να σβήσει μία τέτοια επιδημία όταν υπάρχει εισαγωγή της επιδημίας από άλλες περιοχές, σαν «μικρές φωτιές» που σιγοκαίνε και δεν πάρει κανείς τα μέτρα του έγκαιρα, όσο ανοίγει η χώρα και τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασποράς του ιού»

«Δεν θέλω να τίθεται το ηθικό δίλλημμα, επενδύω στην σταδιακή συλλογική ανοσία βλέποντας τις αντοχές του  συστήματος υγείας»

«Είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, είναι πάρα πολύ δύσκολο θα πρέπει να απομονωθούμε κυριολεκτικά και να μην έχουμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο και δεν πρόκειται να γίνει, αυτό που θα γίνει είναι ότι σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό»

«Σταδιακά η κοινωνία πρέπει να ανοίξει είναι αδύνατον να μείνεις περιορισμένος και κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να μην είναι ποτέ αποτελεσματικό» είπε ο κ.Τσιόδρας

Σε προηγούμενη ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε πάλι τη θέση του για άνοιγμα της χώρας.

«Εγώ έχω μία συγκεκριμένη τοποθέτηση πως η κοινωνία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά, παρόλα αυτά είμαι μέλος μίας επιτροπής και το συζητούμε», είπε

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 7 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (156 χθες).
  • 2.408 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.401 χθες).
  • Το 56% αφορά άνδρες (56% και χθες).
  • 55 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (59 χθες).
  • 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (46 χθες).
  • Δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι (5 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 παραμένει 121.

  

 

Ν. Χαρδαλιάς: Η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα.

Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr