5785785

Τσετίν Μάντατζη «Ο Γ.Παπανδρέου είναι πολιτικός της ισονομίας και ισοπολιτείας»

24 Φεβρουαρίου 201109:56

5785785Με ανακοινωσή του ο Βουλευτής Ν.Ξάνθης Τσετίν Μανταζτζη αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θράκη, αναλυτικά:

«Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, προερχόμενος από την μειονότητα, νιώθω την ανάγκη και δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για την τιμή που έκανε να επισκεφθεί για μια ακόμα φορά τα χωριά της μειονότητας και συγκεκριμένα το Δημάριο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είναι μόνο ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που από σύστασης του ελληνικού κράτους επισκέφθηκε το Δημάριο. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πολιτικός για τον οποίο οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, δεν μένουν κενά ρητορικά σχήματα, αλλά αποτελούν καθημερινή πολιτική πρακτική.

Αυτό ακριβώς επέδειξε και κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Δημάριο, όπου οι μειονοτικοί συμπολίτες μας νιώθοντας βαθιά την τιμή που τους έγινε από τον Πρωθυπουργό, τον υποδέχτηκαν ένθερμα, προσφέροντας τοπικά εδέσματα και αφεψήματα.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο καφενείο του χωριού, όπου οι παρευρισκόμενοι, με ειλικρίνεια, του παρουσίασαν τα προβλήματα της καθημερινότητας και του έθεσαν θέματα που άπτονται των μειονοτικών ζητημάτων.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, υπογράμμισε της πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για:

  • Για την αντιμετώπιση της διαρκώς ογκούμενης ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους της μειονότητας ωθώντας τους σε δουλειές ανθυγιεινές, στα ναυπηγεία της Ολλανδίας και της Γερμανίας,
  • Για την διατήρηση και ενίσχυση της καλλιέργειας του καπνού, μιας πρόκειται για μονοκαλλιέργεια και μάλιστα μιας από τις καλύτερες ποικιλίες, του μπασμά,
  • Την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη.

Όσο αναφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:

  • Να υπάρξει η δυνατότητα προφορικής εξέτασης και στην τουρκική γλώσσα για τους υποψήφιους οδηγούς,
  • Για την ενίσχυση της παρουσίας υπαλλήλων προερχόμενων από τη μειονότητα στα ΚΕΠ της περιοχής. Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει θέσει το θέμα ήδη στον Υπουργό Εσωτερικών,
  • Την δυνατότητα σύνδεσης στο internet και την λήψη των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, αίτημα που διατυπώθηκε με επιτακτικό μάλιστα τρόπο από τους νέους του χωριού για να μην μένουν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον παρόντα Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ζητώντας του να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα,
  • Την αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται στην έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση τζαμιών και στην έκδοση αδειών για μικρής κλίμακας εργασίες για την επισκευή Τεμένων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί.
  • Για την μείωση του κόστους έκδοσης οικοδομικών αδειών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η οποία θα προέλθει από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σχετικά με χρόνια ζητήματα που απασχολούν την μειονότητα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:

  • Ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξει η προσπάθεια, η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης να ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στην οποία θα φοιτούν τα παιδιά της μειονότητας. Στόχος είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, «να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης, να βγαίνουν οι απόφοιτοι από το Πανεπιστήμιο και να μπορούν να υπηρετούν στις μειονοτικές περιοχές».
  • Ότι θα εξεταστεί και θα δοθεί λύση στο θέμα της διοίκησης και διαχείρισης των βακουφικών περιουσιών.

Τέλος ο Πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο όμορφο Τέμενος του χωριού,  δήλωσε ότι προτίθεται να ακούσει προτάσεις και σκέψεις που αφορούν το ζήτημα των Μουφτήδων.

Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο Δημάριο αποτελούν εχέγγυο για την υλοποίηση μιας προοδευτικής μειονοτικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει χρόνια αλλά και καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους μειονοτικούς συμπολίτες μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι προσπάθειές μου, ως βουλευτή του Νομού, συμπολίτες μας της μειονότητας και της πλειονότητας, μακριά από δογματισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr