mantatzi

Σκληραίνει η κόντρα Τσετίν-ΕΑΣ Ξάνθης

17 Φεβρουαρίου 201121:18

mantatziΜε μια σκληρή δήλωση και πολλά ερωτήματα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν συνεχίζει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ίδιου και της ΕΑΣ Ξάνθης για τα θέματα του καπνού και τη λειτουργία της Ομάδας Καπνοπαραγωγών.

Στη δήλωση, με την οποία επιτίθεται τόσο στην Ομάδα Καπνοπαραγωγών όσο και στη διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και διανεμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει:

“Η συντονισμένη αντίδραση της καθεστωτικής διοίκησης της ΕΑΣ και του διορισμένου από αυτήν προεδρείου της Ομάδας Καπνοπαραγωγών στην αναφορά που κατέθεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το χαράτσι που επιβάλει η ΕΑΣ Ξάνθης στους καπνοπαραγωγούς, αποκαλύπτει αυτό που όλοι στην Ξάνθη γνωρίζουμε:

Ότι είναι πραγματικά ντροπή να εκπροσωπεί εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο και ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΑΣ τους αγρότες της Ξάνθης.

Χωρίς να δώσουν ούτε μια απάντηση στο ζητούμενο, δηλαδή γιατί καλούν τους καπνοπαραγωγούς να πληρώσουν το χαράτσι των 35 ευρώ για την συμπλήρωση μιας απλής αίτησης, διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 10 λέπτα, και με ποιόν τρόπο προσδιόρισαν την αμοιβή αυτή, δηλώνουν υπερηφάνως και χωρίς να ντρέπονται ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την ΕΑΣ στους καπνοπαραγωγούς πρέπει να πληρώνονται. Και να πληρώνονται ακριβά μάλιστα «για την παροχή σωστής και υπεύθυνης υπηρεσίας».

Έτσι αντιλαμβάνονται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ και ο Προεδρός του τους σκοπούς και την έννοια του συνεταιρίζεσθαι.

Δεν μου προκαλεί βέβαια καμία εντύπωση γιατί ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Ως βουλευτής Ξάνθης, ως θεσμικός εκπρόσωπος του Νομού, δις εκλεγμένος, απευθύνω στην σημερινή διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης, τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποία ήταν η θέση της ΕΑΣ Ξάνθης όταν τον Απρίλιο του 2004 εξαιτίας των χειρισμών του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας χάθηκε η μάχη για τον καπνό και αποφασίστηκε ότι το 50% των επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών περικόπτεται οριστικά και τα ποσά μεταφέρονται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης;
  2. Γιατί η Ομάδα Καπνοπαραγωγών «θυμήθηκε» να στείλει καθυστερημένα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με θέματα που απασχολούν τους καπνοπαραγωγούς, όταν όλα αυτά τα θέματα είχαν τεθεί εδώ και κάποιες μέρες; Μήπως παρά ήταν απασχολημένη με την συμπλήρωση των αιτήσεων και την οικονομική αφαίμαξη των καπνοπαραγωγών;
  3. Γιατί η Ένωση δεν απευθύνθηκε ποτέ στους βουλευτές του Νομού προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων;
  4. Με ποιόν τρόπο, από ποιόν και πώς υπολογίστηκε το ποσό  – χαράτσι που ζητά η ΕΑΣ από τους καπνοπαραγωγούς;
  5. Από ποιόν οργανώθηκε η επιχείρηση παραπληροφόρησης των καπνοπαραγωγών, ότι δηλαδή θα λάβουν χρήματα όσοι παραγωγοί υποβάλουν πρώτοι τις αιτήσεις, ενώ το Υπουργείο διαβεβαιώνει ακριβώς για το αντίθετο; Εξωθήθηκαν ή όχι με αυτόν τον τρόπο οι καπνοπαραγωγοί στο να συμπληρώσουν τις αιτήσεις μέσω της Ένωσης και να ταλαιπωρούνται στημένοι σε ουρές;

Και κάποια ακόμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την EΑΣ Ξάνθης:

  1. Πότε και από ποιόν εκλέχτηκε ο κος Πασχαλίδης Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών; Αποτελεί άμεσα εκλεγμένο εκπρόσωπο των καπνοπαραγωγών ή φερέφωνο της Διοίκησης της ΕΑΣ;
  2. Γιατί η ΕΑΣ Ξάνθης δεν έχει απαντήσει στις αιτήσεις, που εκκρεμμούν εδώ και πολλά χρόνια, μεγάλων Γεωργικών Συνεταιρισμών του Νομού, όπως ενδεικτικά της Ηλιόπετρας, του Κύρνου, του Ορφανού, του Σελέρου, των Φιλίων, να συμπεριληφθούν στην Ένωση; Δεν δικαιούνται οι αγρότες αυτοί μια θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημά τους; Μήπως το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Ξάνθης «φοβάται» ότι αν συμπεριληφθούν και αυτές οι αγροτικοί συνεταιρισμοί «δεν θα τους βγαίνουν τα κουκιά» στις επόμενες εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο;
  3. Γιατί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ δεν συμμετέχει ούτε ένας αγρότης προερχόμενος από την μειονότητα, ενώ οι μειονοτικοί αγρότες αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη των αγροτών στο Νομό;
  4. Μπορεί η Ένωση να εξηγήσει τα λάθη που έγιναν στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί είτε να λάβουν καθυστερημένα τις επιδοτήσεις τους είτε κάποιοι άλλοι να χάσουν μεγάλο μέρος τους;

 

Η συγκεκριμένη Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και ο Πρόεδρός της έχουν μετατρέψει την Ένωση σε κερδοσκοπική οργάνωση και σε πολιτκό παραμάγαζο.

Αντί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των παραγωγών, κερδοσκοπούν εις βάρος τους.

Αντί να παρεμβαίνουν υπέρ των παραγωγών και να βρίσκονται δίπλα τους, έχουν μετατρέψει την Ένωση σε φερέφωνο πολιτικών πατρόνων.

Αντί να στέκονται δίπλα στους παραγωγούς, τους διαιρούν σε «μπλέ», «πράσινους» και «κόκκινους» και μετατρέπουν την Ένωση σε φορέα άσκησης μικροπολιτικής.

Εκθέτουν την Ένωση, τους αγρότες και ολόκληρη την τοπική κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Εαν η Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και ο Πρόεδρός της θεωρούν ότι θα βρουν στο πρόσωπό μου έναν σιωπηλό συνένοχο, έχουν κάνει λάθος.

Η τοπική κοινωνία και οι παραγωγοί απαιτούν μια Ένωση που να έχει έντονο παραμβατικό, και όχι λογιστικό χαρακτήρα, προασπιζόμενη τα συμφέροντα των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας.

Αυτός είναι και ο σκοπός της ίδρυσής τους.

Καλώ για μια ακόμα φορά τους αγρότες και τους παραγωγούς της Ξάνθης, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να αυτοοργανωθούν και να δείξουν πια είναι η πραγματική δύναμή τους, αυτή που τόσα χρόνια εγκλωβίζεται στα γρανάζια των μικροπολιτικών συμφερόντων της σημερινής διοίκησης της ΕΑΣ Ξάνθης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr