Τσαβούσογλου κατά Γερμανίας: Εμποδίζετε την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας

3 Μαρτίου 201716:06

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι εργάζεται για τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, ακυρώνοντας δύο εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί (οι Γερμανοί) δεν επιθυμούν οι Τούρκοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ, εργάζονται για το ‘όχι’», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θέλουν να εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.

 Οι δηλώσεις του Τσαβούσολγου απηχούν μια γενικότερη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με τη σύλληψη τη Δευτέρα του Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Άγκυρα.

Χθες το Βερολίνο επεσήμανε ότι η σύλληψη του Γιουτσέλ, του πρώτου Γερμανού ανταποκριτή που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έβλαψε τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τόνισε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο», όμως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η παρεμπόδιση διεξαγωγής εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι σημάδι του πόσο πολύ η Γερμανία και η Δύση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αρχές της πόλης Γκάγκεναου απέσυραν χθες την άδεια για τη διεξαγωγή εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Η ομιλία αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντιογάν.

Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν την έλλειψη χώρου στον χώρο στάθμευσης όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία. Στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με υπουργικές πηγές.

Και οι αρχές της Κολωνίας εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης την Κυριακή, στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία, θα πρέπει να μιλούν με τους Γερμανούς υπουργούς. Υπό αυτή την πίεση δεν θα σας μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

ethnos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr