Τρόικα για συνδικαλιστές: Να τους πληρώνει το συνδικάτο όχι η επιχείρηση

13 Μαρτίου 201413:06

Με νέες απαιτήσεις «εμπλουτίζουν» καθημερινά οι δανειστές την ατζέντα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά με στόχο να «καθαρίσουν» την αγορά εργασίας από οποιεσδήποτε εργατικές διεκδικήσεις μελλοντικά κατά τη φάση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Οι δανειστές επαναφέρουν από την «εργαλειοθήκη » τους σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της κατάργησης των συνδικαλιστικών αδειών και την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής των συνδικαλιστών, επιχειρώντας καίριο κτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συγκεκριμένα προτείνουν ο μισθός των συνδικαλιστών να καταβάλλεται από το συνδικάτο και όχι από την επιχείρηση. Σήμερα το 20% των συνδικαλιστών (ομοσπονδίες, συνομοσπονδία) δικαιούται 15νθήμερη άδεια μηνιαίως ή πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντα τους χωρίς μείωση μισθού.

Επίσης, ζητούν περαιτέρω ελαστικοποίηση του καθεστώτος που διέπει την ενοικίαση και το δανεισμό εργαζόμενων ,νομιμοποιώντας τα «δουλεμπορικά» γραφεία και διαλύοντας τις ελάχιστες δικλίδες προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Συγκεκριμένα προτείνουν να υπογράφονται συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για 48 μήνες ενώ μέχρι σήμερα το καθεστώς επέτρεπε το δανεισμό μόνο για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και για διάστημα 24 μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπογράφονται ολοένα και περισσότερες ατομικές συμβάσεις για προσωρινή απασχόληση.

Στην ατζέντα έχουν ήδη εγγραφεί απαιτήσεις όπως η κατάργηση των τριετιών από το 2017 οι οποίες με με βάση το μνημόνιο παραμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Η επαναφορά μιας ήδη συμφωνημένης ρύθμισης στοχεύει στην ακύρωση κάθε προοπτικής για έμμεση αύξηση μισθών ακόμα και αν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά. Δηλαδή , ένας που προσλαμβάνεται σήμερα με 586 ευρώ να μην ελπίζει ότι το 2017 θα αξιώσει την πρώτη προσαύξηση στον μισθό του λόγω τριετίας (+58.61 ευρώ το μήνα)

Ακόμη οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι (είχαν υποβάλει την ίδια απαίτηση και πέρυσι) την αλλαγή πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών, προτείνοντας η απόφαση να λαμβάνεται από το 50% των εργαζομένων καθώς και την εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζομένων).

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αλλά θα παραμείνουν στην ατζέντα και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαικών χωρών.

Αντίθετα προαπαιτούμενο είναι οι ομαδικές απολύσεις,θέμα στο οποίο δεν έχει επέλθει συμφωνία καθώς ,η Τρόικα απαιτεί να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το βέτο του υπουργού στο αίτημα για ομαδικές απολύσεις.

Στο θέμα της μείωσης των εισφορών ,οι δανειστές επιμένουν η μείωση 3,9% να ωφελήσει εξ ολοκλήρου την πλευρά των εργοδοτών. Ωστόσο δεν έχουν κανένα λόγο να αντικρούσουν την επιθυμία της κυβέρνησης να μειώσει κατά 1% και τις εισφορές των εργαζομένων.

Αρκεί, όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση, η πρωτοβουλία να ληφθεί εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση να φθάσει το 4,9%.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr