Τρίκαλα και Κοζάνη, οι πόλεις της αλληλεγγύης -“Όταν φτάσεις με τον καλό στον προορισμό σου στείλε μας ένα μήνυμα” !

29 Φεβρουαρίου 201622:19

Την ίδια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορα τους ξεχνώντας την αρχή του ανθρωπισμού, δύο ακόμα μικρές ελληνικές πόλεις δίνουν το παράδειγμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Ο λόγος για τα Τρίκαλα αλλά και την Κοζάνη, που με ανθρωπιά υποδέχονται τους ανθρώπους που περνούν από εκεί, στο ταξίδι τους για τα σύνορα.

Μια εφημερίδα με ένα γράμμα προς τους ξεριζωμένους

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές, Έλληνες και Σύροι, αλλά και να λυθούν προβλήματα και να διευθετηθεί κάθε ζήτημα που ανακύπτει, η δημοτική αρχή των Τρικάλων πήρε μία έξυπνη πρωτοβουλία.

Στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, οι υπάλληλοι του Δήμου αλλά και αλληλέγγυοι μοιράζουν μία εφημερίδα, που περιέχει ένα γράμμα στα ελληνικά και στα αραβικά για αυτούς.

Το γράμμα, που υπογράφει και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Τρικαλινοί πολίτες, ουσιαστικά εξηγεί όλα όσα αφορούν καθημερινά ζητήματα: Καθαριότητα, συνεννόηση, υγιεινή και άλλα μικρότερης σημασίας. Όλα αυτά πλέον διευθετούνται.

Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν από πολύ μακριά και να πάνε πολύ μακριά. Στο μεσοδιάστημα, βρίσκονται στην όμορφη θεσσαλική πόλη και τυγχάνουν της φροντίδας του Δήμου και των πολιτών. 

Το γράμμα των Τρικαλινών προς τους Σύρους πρόσφυγες

Αυτό είναι το γράμμα που φτάνει στα χέρια των προσφύγων που φτάνουν στα Τρίκαλα:

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,

Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.

Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.

Σε παρακαλούμε να μην σπαταλάς το νερό και τα τρόφιμα που σου προσφέρουμε και να προσπαθείς μαζί μας να κρατάς τους χώρους καθαρούς.

Να μαζεύεις και να πετάς στους κάδους ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Να ρωτάς τους υπευθύνους του χώρου για ό,τι χρειάζεσαι και να μας δίνεις λίγο χρόνο για να σου το παρέχουμε.

Να σέβεσαι τους συνταξιδιώτες σου, να είσαι υπομονετικός και να αλληλοβοηθιόμαστε στις καθημερινές δουλειές (καθάρισμα των τραπεζιών μετά το φαγητό, συλλογή μικρών σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους).

Για τα παιδιά σου φροντίζουμε να υπάρχουν εθελοντές που να τα ψυχαγωγούν, προσφέροντάς τους ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη χαρά στα μάτια τους.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Όταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@trikalacity.gr ή μέσω του facebook του Δήμου μας https://facebook.com/dimostrikkaion/.

Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!

Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!

Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων».

Συγκινητικό αντίο πριν το ταξίδι στο άγνωστο

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί ανακοίνωσαν στους περίπου 300 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας Τρικάλων, ότι το βράδυ θα αποχωρήσουν με 5 λεωφορεία προς τη Βόρεια Ελλάδα. Με το άκουσμα της είδησης οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, αλλά όχι μόνο αυτό… Άρχισαν να φιλούν με ενθουσιασμό τους αστυνομικούς, μη μπορώντας να κρύψουν τη χαρά τους που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το κέντρο της Ευρώπης.

Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο πλευρές, και τα συναισθήματα δεν θα μπορούσαν να μην είναι ανάμεικτα. Από την μία ο ενθουσιασμός, αλλά από την άλλη και η λύπη που αφήνουν πίσω τους ανθρώπους που την τελευταία εβδομάδα τους στάθηκαν σαν φίλοι.

 

Ένας δήμαρχος παράδειγμα στην Κοζάνη

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Δήμος Κοζάνης ενημερώθηκε ότι 3 πούλμαν με 150 Σύρους πρόσφυγες, βρίσκονταν έξω από την πόλη κι ότι δεν υπήρχε χώρος να μείνουν, λόγω των κλειστών συνόρων στην Ειδομένη. Μέσα σε 3 ώρες ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, έδωσε μαθήματα στην Ευρώπη που επί μήνες δεν μπορεί να βρει λύση στην μεγαλύτερη κρίση των ημερών μας, την προσφυγική. Όλη η πόλη κινητοποιήθηκε.

Τρεις ώρες ήταν αρκετές, αφού βρέθηκε χώρος φιλοξενίας στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη. Οι δημοσιογράφοι της περιοχής άρχισαν να απλώνουν μοκέτες στο γυμναστήριο, οι φοιτητές βοήθησαν να καθαριστεί ο χώρος υποδοχής, εθελοντικές ομάδες οργάνωναν τις ελλείψεις, βγήκε ανακοίνωση, έκανε τον γύρο των social media και κάτοικοι κάλυψαν όλες τις πρώτες ανάγκες ως το βράδυ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr