Τρέλλης Χρήστος προς Ζαγναφέρη: Χιλιάδες κάτοικοι στο Δήμο Μύκης να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο

28 Ιουλίου 201715:59

Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη αλλά και στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τρέλλης Χρήστος αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Μύκης με το νερό

Αναλυτικά:

Το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του Δήμου Μύκης την φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές  ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ.!), ενώ με το καλοκαίρι να έχει πολύ δρόμο μπροστά η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017, χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου), καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης (υπάρχουν μόνο 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων (εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο το Υπουργείο Εσωτερικών για το Δήμο Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Δ/νση Υδάτων Καβάλας.

Επίσης είναι γεγονός ότι μεγάλο τμήμα οικισμών της δημοτικής ενότητας Ορφέα (Πετρόλοφος, Σιδηροχώρι, Ανω Κατω Μικράκιο, Μεσημέρι, Ουράνια, Γέρικο, καθώς και μέρος των οικισμών Ρούσσας και Γονικού) υδρεύονταιι από ατομικές πηγές (υδρομαστεύσεις), με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μικρό ή  μεγάλο έργο βελτίωσης των υποδομών που αφορούν την ύδρευση  (π.χ κατασκευή γεωτρήσεων στον ορεινό όγκο, αντικαταστάσεις υφιστάμενων  δικτύων, καθαρισμός  δεξαμενών, τοποθέτηση  χλωριωτήρων κλπ).

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων «πλεονασμάτων» και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων το λιγότερο για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κκ. Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και Έβρου σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε:

Να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών των Δήμων Μύκης, Σουφλίου, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού.

Να χορηγηθεί, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους με κρατική ευθύνη.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr