Τους «ορκισμένους» Ozel Harekat στέλνει ο Ερντογάν στον Έβρο – Σε εγρήγορση Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΚΑΜ

6 Μαρτίου 202013:16

Η απόφαση της Άγκυρας να στείλει στα σύνορα του Έβρου 1000 άνδρες της μονάδας POH (Polis Ozel Harekat) τους επίλεκτους δηλαδή των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Επιλογή που δείχνει ότι οι γείτονες είναι αποφασισμένοι όχι απλά να συντηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν την ένταση στην παραμεθόριο.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Τούρκο υπουργό εσωτερικών Soylu ο οποίος δήλωσε ότι οι “Ozel Harekat” θα αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατό στην περιοχή για να εμποδίσουν την απώθηση των μεταναστών από τις ελληνικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες πάντως που έχουν φτάσει τόσο στο Ελληνικό Επιτελείο, στην αστυνομία αλλά και σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στην Εθνική Ασφάλεια, είναι ότι ήδη στελέχη τουρκικών υπηρεσιών βρίσκονται ανάμεσα στους μετανάστες.

Η Polis Ozel Harekat, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Αθήνα, αποτελεί ίσως την πιο «σκληρή» μονάδα υποστήριξης στο καθεστώς Ερντογάν με επίλεκτα στελέχη τα οποία διαθέτουν σαφώς υψηλότερη εκπαίδευση από τους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες που ανήκουν στη γνωστή JADARMA.

Τυπικά θεωρείται ως η κορυφαία αντιτρομοκρατική μονάδα της Τουρκίας ωστόσο φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει πολλαπλές αποστολές ακόμα και εκτός Τουρκίας, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Ο τρόπος εκπαίδευσης της POH, όπως προκύπτει από βίντεο και φωτογραφίες, παραπέμπει ξεκάθαρα σε ομάδα η οποία αναλαμβάνει και μη συμβατικές αποστολές. Μαζί με την JADARMA κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος το 1996 στάθηκαν πιστά στο πλευρό το Ταγίπ Ερντογάν και από τότε ο ρόλος τους όχι μόνο στην εσωτερική ασφάλεια φαίνεται ότι αναβαθμίστηκε κατακόρυφα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι επίλεκτοι αστυνομικοί και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν στο νόμιμο δικαίωμα των ελληνικών αρχών να «σφραγίσουν» τα σύνορα και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να εισέρχεται παράνομα σε εθνικό έδαφος;

Οι ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή που η Άγκυρα αποφάσισε να υποκινήσει χιλιάδες μετανάστες να κινηθούν προς τα σύνορα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας και πρόκλησης επεισοδίου πάνω στα σύνορα. Οι εντολές που δόθηκαν σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Αστυνομίας που επιχειρούν στον Έβρο ήταν να εκτελούν την αποστολή τους αποφεύγοντας να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση τόσο την ώρα της αποτροπής όσο και στο ενδεχόμενο να περάσουν κάποιοι σε ελληνικό έδαφος.

Εικόνες και βίντεο με οπλισμένους Τούρκους να μεταφέρουν και να κατευθύνουν μετανάστες προς την συνοριογραμμή αποδεικνύουν ήδη την εμπλοκή στελεχών είτε των ενόπλων δυνάμεων είτε μονάδων ασφάλειας της γειτονικής χώρας στην ασύμμετρη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα και η ΕΕ εδώ και μια εβδομάδα. Η απόφαση όμως της Άγκυρας να εμπλέξει επίσημα 1000 εκπαιδευμένους σε ειδικές επιχειρήσεις αστυνομικούς, δείχνει διάθεση κλιμάκωσης της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες με δεδομένο ότι στα σύνορα έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες.

Τι ωθεί την Άγκυρα την ώρα που διαθέτει Στρατοχωροφυλακή με δύναμη που αγγίζει τις 300.000 εκπαιδευμένα στελέχη να αναθέσει στην Polis Ozel Harekat την αποστολή «παρεμπόδισης» των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές να περάσουν στη χώρα μας; Σε μια μονάδα στελέχη της οποίας διεξάγουν εδώ και μήνες ανορθόδοξες επιχειρήσεις μαζί με φιλότουρκους αντάρτες στη Συρία. Μονάδα που ανήκει στο «σκληρό» πυρήνα των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζουν πιστά τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη τόσο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνουν μέτρα και αυξάνουν το επίπεδο εγρήγορσης με στόχο να αντιληφθούν έγκαιρα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε προβοκατόρικη ενέργεια των γειτόνων. Η σθεναρή άλλωστε ελληνική αντίδραση τις πρώτες μέρες της κρίσης στον Έβρο αλλά και η στήριξη από την ΕΕ έχει προκαλέσει τεράστια νευρικότητα στην Άγκυρα η οποία όπως φαίνεται δεν περίμενε από την Αθήνα να «σφραγίσει» τα σύνορά της.

 

newpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr