Τουρκική ΜΚΟ ανοίγει σχολεία στα Βαλκάνια

29 Δεκεμβρίου 201216:44

Το σχολείο που λειτουργεί με τουρκική χρηματοδότηση στην Γκόρνια Μπανίτσα, στην πΓΔΜ είναι το μεγαλύτερο τουρκικό σχολείο στα Βαλκάνια.

Το μεγαλύτερο τουρκικό σχολείο στα Βαλκάνια άνοιξε πρόσφατα στο χωριό Γκόρνια Μπανίτσα στον δήμο Γκόστιβαρ της πΓΔΜ. Το σχολείο, που χτίστηκε από κοινού από τον TIKA, την Ένωση Δήμων του Τουρκικού Κόσμου και τον δήμο του Γκόστιβαρ, θα εξυπηρετεί 1.400 μαθητές τουρκικής, αλβανικής και σκοπιανής καταγωγής, σύμφωνα με τον TIKA.

Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι είπε στους SETimes ότι το σχολείο θα βοηθήσει στην παγίωση των θετικών σχέσεων μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων της πΓΔΜ και της Τουρκίας, όπως διαβάζουμε στο “Αγιορείτικο Βήμα”.
Το δίκτυο σχολείων της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζει να αυξάνεται. Η Μπόσνα Σέμα, μια τουρκική εκπαιδευτική οργάνωση, έχει ανοίξει 14 σχολεία σε τέσσερις πόλεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το 1996. Τα σχολεία του ομίλου παρέχουν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.

Στη Ρουμανία, τα τουρκικά σχολεία έχουν επίσης συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τουρκικά ιδιωτικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία σε διάφορες ρουμανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, της Κωνστάντα, της Τιμισοάρα, του Ιασί και της Τσλούι-Ναπότσα. Υπάρχει επίσης ένα τουρκικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λούμινα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 2010.

Το πρώτο τουρκο-ρουμανικό δημόσιο σχολείο, το Εθνικό Κολέγιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Μετζιντία, ιδρύθηκε το 1995. Παρέχει εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για τα μέλη της μειονότητας των Τούρκων και Τατάρων που ζουν στην περιοχή Ντομπρογκέα, και λειτουργεί με βάση το διακυβερνητικό πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας. Το κολέγιο παρέχει επίσης στους Ρουμάνους σπουδαστές την ευκαιρία να μάθουν την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό, όπως πρόσθεσε η πρεσβεία.

Το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της Σερβίας με τους Τούρκους εταίρους είναι η εν εξελίξει ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου στο Νόβι Παζάρ, το οποίο θα έχει χωρητικότητα για περίπου 1.000 μαθητές.

Πηγή : newsbomb.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr