Τουρκία: Νέες εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα από τον Ερντογάν

11 Φεβρουαρίου 201423:30

Ακόμη 166 τούρκοι δικαστές μετατέθηκαν την Τρίτη με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) στη σκιά του πολιτικο-οικονομικού σκάνδαλο στο οποίο έχει βυθιστεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορισμένοι σημαντικοί δικαστές της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, κατά την εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με απολογισμό του τουρκικού Τύπου, περίπου 6.000 αστυνομικοί και πολλές εκατοντάδες δικαστές έχουν είτε μετατεθεί είτε απολυθεί μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου του σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του τού θρησκευτικού τάγματος του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα εν όψει των περιφερειακών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Και το ενδιαφέρον είναι πως το 47% των Τούρκων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υποστηρίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), παρά το γεγονός ότι ποσοστό 77% θεωρεί ότι η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου είχε στόχο τη διαφθορά και δεν αποδέχεται την άποψη ότι ήταν απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη κυβέρνησης.

Αυτή είναι η εικόνα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι σκέφτονται ορθολογικά, σκέφτονται ότι η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν θέλουν να βλάψουν την οικονομική σταθερότητα» σχολίασε η αρθρογράφος της Milliyet, Ασλί Αϊντίνταμπας, εξηγώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Η κοινή γνώμη θεωρεί «αναπόφευκτη» την διαφθορά αξιωματούχων του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και «πιθανή», δεδομένης της βαθιάς και ιστορικής εμπλοκής του κράτους στη οικονομική διαδικασία.

Αλλά παρά την ηθική καταδίκη και αποστροφή, δεν θα ήθελε -στο όνομα του πολέμου κατά τη διαφθοράς- να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που σήμερα απολαμβάνει η τουρκική κοινωνία μετά από ατέλειωτες δεκαετίες περιπετειών.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν «δομικές» αδυναμίες των αναλύσεων που προβλέπουν συνεχώς τον καταποντισμό του κυβερνητικού κόμματος. «Είναι γελοίο για τους αναλυτές που δεν συμπαθούν τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και το AKP να παρουσιάζουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους ως τεκμηριωμένες εκτιμήσεις» λέει ο πολιτικός σχολιαστής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah Ρασίμ Οζάν Κιουταχιαλί.

Η έκπληξη που δημιουργούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οφείλεται στην εξαιρετική πόλωση τη τουρκικής κοινωνίας, σύμφωνα με τον Μπεκίρ Αϊντίρ της εταιρείας μετρήσεων κοινής γνώμης Konda. Η αποδοκιμασία προς τη κυβέρνηση προέρχεται από το ένα τρίτο της κοινωνίας, που δεν έχει και δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει το AKP, εκτιμά ο Αϊντίρ που θεωρεί μάλιστα ότι η πόλωση ενισχύει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η διάψευσή των βαθύτερων επιθυμιών της αντιπολίτευσης, οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές ικανότητες του πρωθυπουργού. «Ο κ. Ερντογάν είναι εκπληκτικός ρήτορας. […] Κατόρθωσε να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, στη ‘παράλληλη δομή’ που απειλεί τη δημοκρατία», λέει η Ασλί Αϊντίνταμπας.

Πηγή : skai.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr