Η Τουρκία καταργεί τη βίζα για τους Ελληνοκύπριους, αλλά δεν αναγνωρίζει την Κύπρο

3 Μαΐου 201617:57

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε την Τρίτη (3/5) Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως μετέδωσε το Πρώτο Θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που η Ευρώπη φιλελευθεροποιήσει τις προϋποθέσεις για βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Κάτι τέτοιο είναι ένα από τα 72 κριτήρια που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει επίσης και για τους Ελληνοκύπριους.

«Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε τη βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτή τη στιγμή, ήδη οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, αλλά εμείς εκδίδουμε τη βίζα τους σε ξεχωριστό χαρτί. Με τη νέα αυτή ρύθμιση δεν θα χρειάζονται θεώρηση», ανέφερε.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει αύριο την επίσημη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr