Το Πάσχα είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφθείτε την Ξάνθη

12 Απριλίου 201913:11

Το φετινό Πάσχα πέφτει την περίοδο που η Ξάνθη βάζει τα ανοιξιάτικα της, και η επίσκεψη θα σας αφήσει εμπειρίες που θα γίνουν αναμνήσεις.

Που θα μείνετε στην Ξάνθη

Κατάλληλη εκδρομή για την οικογένεια, από το Ξενοδοχείο Hotel Nestos, ξεκινάτε να δείτε την κουκλίστικη Παλιά Πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια κι ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά (ένα τμήμα προεξέχει από την όψη της οικοδομής και υποστηρίζεται συχνά από ξύλινες αντηρίδες) ή παλιά τούβλινα αρχοντικά εμπόρων.

Από τους τουρκομαχαλάδες ως την κυριλέ «παραλία», δίπλα στον ποταμό Κίσυνθο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που στις καφετέριες της συγκεντρώνεται η νεολαία, οι αφορμές για βόλτες είναι πολλές. Αν και η δεκαετία του ’70 έφερε οικοδομικό οργασμό, όπως σε όλες τις πόλεις της χώρας, υπάρχουν ακόμα κτίρια που μαρτυρούν το παρελθόν της.

Θα ξεκινήσετε τις βόλτες σας από την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι: θα ανακαλύψετε τη Δημοτική Αγορά (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο), τη γειτονιά με το εντυπωσιακό συγκρότημα καπναποθηκών που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες και το σαββατιάτικο πολυπολιτισμικό παζάρι που στήνεται στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ.

Τα Μοναστήρια της Πόλης

Ανέκαθεν η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης φημίζονταν για τη θρησκευτική παράδοση και για τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής που κοσμούν διάφορες περιοχές της πόλης αλλά και των γύρω χωριών.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα ιστορικότερα μοναστήρια της Ξάνθης, η Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, η Παναγία Καλαμού, η Μονή Ταξιαρχών και ο Άγιος Νικόλαος βρίσκονται περιφερειακά του αστικού κέντρου και σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση προστατεύει την πόλη από καταστροφές, σεισμούς και κάθε άλλου είδους πλήγματα.

Επίσης δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί η αναφορά στο εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένας σημαντικός αριθμός κειμηλίων από όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της μητρόπολης Ξάνθης.

Το συγκεκριμένο μουσείο εδρεύει στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγελλιώτισσας και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά με βάση ένα ωράριο λειτουργίας που διαφοροποιείται σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες της μονής.

Τέλος εάν το επιθυμείτε μπορείτε να επισκεφτείτε το σύγχρονο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης αλλά και μια σειρά από εκκλησίες της παλιάς πόλης μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1834.

Ο νομός


Λίμνη Βιστωνίδα, Γη, νερό και φύση… Με φόντο τη Θράκη, από τις εκβολές του Νέστου μέχρι τα Άβδηρα και από εκεί μέχρι το Πόρτο Λάγος και τη Βιστωνίδα, σας υποδέχεται ένας κόσμος ανάμεικτος! Το χώμα των χωραφιών ποτίζεται από το γλυκό νερό του ποταμού. Αυτό ενώνεται με το αλμυρό της θάλασσας και εκεί ανάμεσα στους καλαμιώνες βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά, ζώα και ψάρια. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, απλά και σιωπηλά θα γίνετε ένα με τη φύση.


Πομακοχώρια, είναι Ελλάδα εδώ; Θα αναρωτηθείς. Στα Πομακοχώρια, το τοπίο είναι αναλλοίωτο από τις γύρω επιρροές, όπως και οι άνθρωποι. Πολλοί λένε πως είναι απόγονοι των Αγριάνων, του επίλεκτου σώματος πολεμιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια. Σήμερα ζουν στους πρόποδες της Ροδόπης, διατηρώντας την πολιτισμική τους ταυτότητα και παραμένοντας ταυτόχρονα Έλληνες πολίτες.


Νέστος, αφού διαπεράσει την οροσειρά της Ροδόπης, ο Νέστος στην προσπάθειά του να φτάσει στη θάλασσα «στριμώχνεται» και γυρίζει «σαν φίδι» στα λεγόμενα Στενά. Οι «μαιανδρισμοί» αυτοί του Νέστου είναι ένα θέαμα που αξίζει να γνωρίσετε.

Άβδηρα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας. Οι πρώτοι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ στα αρχαία Άβδηρα ήταν Ίωνες. Ήρθαν ως άποικοι από τις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας το 654 π.Χ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr