imerida_georgia_3

Το αύριο της Γεωργίας μέσα από τη νέα ΚΑΠ. Μεγάλο ενδιαφέρον για την ημερίδα της ΠΕΔ

4 Μαρτίου 201200:52

imerida_georgia_3Το αύριο της Ελληνικής Γεωργίας μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν το θέμα της σημαντικής ημερίδας που διοργανώθηκε στη Γενισέα το Σάββατο με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας της Ευρωπαικής Επιτροπής Τάσο Χανιώτη.

Την ημερίδα διοργάνωσε η ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Γραφείο Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δήμο Αβδήρων και την Ένωση Νέων Αγροτών. Στην Ημερδία τοποθετήθηκαν επίσης  ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Γεωργίας Βαγγέλης Διβάρης και  ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Γιώργος Ούστογλου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αβδήρων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Τσολακίδης που συντόνισε την εκδήλωση ενώ παρέμβαση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί αγρότες – κυρίως νέοι, γεωτεχνικοί και άνθρωποι του χώρου της Γεωργίας ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ενημέρωσης EuropeDirect της Kομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου, η τέως Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Αχιλλέας Τσαρτσάρας, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι.

Τ. Χανιώτης: Οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ

Ο Τάσος Χανιώτης, τόσο κατά την εισήγησή του όσο και στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο δρόμος για να αλλάξει η στρεβλή, μέχρι σήμερα, είκονα της ελληνικής Γεωργίας στη νέα προγραμματική περίοδο είναι καταρχάς να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης του Έλληνα Αγρότη και σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η δική του παρουσία. Επεσήμανε πως η κρίση δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες και θετικά παραδείγματα όπως η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ε.Ε. η νέα Αγροτική Πολιτική που είναι στο στάδιο της εκπόνησης, σε γενικές κατευθύνσεις, στρέφεται στο περιβάλλον, στους νέους αγρότες αλλά και στη μείωση της ψαλίδας που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή του παραγωγού και την τιμή του καταναλωτή καθώς υπάρχει μια γενικότερη στρέβλωση στη διακύμανση των τιμών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα πρόσφατα βήματα για τη σύνδεση του παραγωγού απευθείας με τον καταναλωτή, είναι σημαντικά βήματα για την Ελληνική γεωργική παραγωγή. 

Η νοοτροπία του Έλληνα Αγρότη

Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Βαγγέλης Διβάρης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ θα επιχειρήσει να αλλάξει τη νοοτροπία του έλληνα αγρότη και να αναζητήσει τον Γεωργό Επιχειρηματία. Υπάρχει στροφή στον πρωτογενή τομέα και αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, επεσήμανε και οριοθέτησε το μέλλον όχι σε αυτούς που κυνηγούν επιδοτήσεις αλλά σε αυτούς που προσανατολίζονται στην παραγωγή.

Οι νέοι αγρότες έχουν ευθύνη να αλλάξουν τη Γεωργία

Ο Οικοδεσπότης της Εκδήλωσης, Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης ανέφερε ότι ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και εκτίμησε ότι γίνεται αρκετά σοβαρή προσπάθεια για την προετοιμασία των πολιτικών που θα προταθούν για την αναθέωρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σημειώνοντας ότι “οι νέοι αγρότες είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να απαλλάξουν την αγροτική παραγωγή από το σημερινό της τέλμᨔ

Επικριτικός για το κατά πόσο ο σχεδιασμός και οι προθέσεις μπορούν να αποτυπωθούν σε πραγματικά δεδομένα για την Ελληνική Γεωργία, ήταν στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, που ανέφερε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

imerida_geogria_karalidisimerida_georgia_4imerida_georgia_5imerida_georgia_divarisimerida_georgia_tsolakidisimerida_georgia_xaniotis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr