Το Μαγικό Παιχνίδι της Πινιάτας!

10 Μαΐου 202022:23

Και μόνο η μάζωξη των μικρών φίλων μερικές φορές αρκεί για αμέτρητα γέλια, χαρούμενες φωνές, πολύ παιχνίδι και διασκέδαση. Υπάρχουν όμως κάποια δοκιμασμένα είδη πάρτυ που εγγυώνται την επιτυχία, δηλαδή τη χαρά των παιδιών. Ένα από αυτά είναι το μαγικό παιχνίδι της πινιάτας, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα παιδικό πάρτι!

πινιάτα

Τι είναι η πινιάτα;

Για όσους δεν ξέρουν, η πινιατα είναι μία χειροποίητη κατασκευή από χαρτόνι διακοσμημένη με πολλά χαρτάκια. Είναι κούφια, έτσι ώστε το περιεχόμενο της να μπορεί να γεμίσει με γλυκά, καραμέλες, παιχνιδάκια, μπαλόνια, κομφετί για περισσότερο εφέ κι ό,τι άλλο θέλετε! Υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες και είναι συνδυασμένη με το Μεξικό. Εκεί τη χρησιμοποιούν όχι μόνο στα γενέθλια, αλλά και σε κάθε περίσταση που απαιτεί εορτασμό. Στην Αμερική πάλι, δεν νοείται πάρτι χωρίς πινιάτα. Υπάρχουν οι παραδοσιακές που είναι το αστέρι και το γαϊδουράκι, με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, με ζωάκια, ή ακόμα και προσωποποιημένες.

Πώς παίζεται το παιχνίδι της πινιάτας;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Στον παραδοσιακό, η πινιάτα κρεμιέται από ένα σταθερό σημείο, όπως ένα κλαδί δέντρου και κάθε παιδί με σειρά, δένει τα μάτια του με ένα μαντήλι ή μία μάσκα, περιστρέφεται γύρω απ’ τον εαυτό του μερικές φορές και χτυπάει την πινιάτα με ένα μπαστούνι 2 φορές, αφού τα υπόλοιπα παιδιά έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας. Μετά τα δύο χτυπήματα κι αφού δεν έχει σπάσει ακόμα, το επόμενο παιδί με τον ίδιο τρόπο λαμβάνει δράση! Μόλις καταφέρει να σπάσει, τα γλυκά, οι καραμέλες, τα μπαλόνια και ό,τι άλλο περιέχει σκορπίζουν κάτω και τα παιδιά τρέχουν να μαζέψουν όσα περισσότερα μπορούν. Φροντίστε να έχετε γεμίσει καλά την πινιάτα για να μην μείνει κανένα παιδί παραπονεμένο!

Αν δεν θέλετε να σπάσει η πινιάτα σας και να την κρατήσετε ως διακοσμητικό ενθύμιο ή αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για το παραπάνω παιχνίδι, τότε υπάρχει και το παιχνίδι της πινιάτας με κορδέλες. Η πινιάτα φέρει κατάλληλες κορδέλες και κάθε παιδί με σειρά διαλέγει μία κορδέλα για να τραβήξει. Αν η κορδέλα κοπεί κι η πινιάτα δεν ανοίξει, ο επόμενος συμμετέχων έχει σειρά και διαλέγει την κορδέλα που θα τραβήξει. Μόνο μία είναι η μαγική κορδέλα που κάνει την πινιάτα να ανοίξει και τα γλυκά και τα παιχνίδια να σκορπίσουν στο πάτωμα!

πινιάτα

Εξοπλισμός

Τα απαραίτητα συστατικά πέρα από την πινιάτα, είναι:

  • ένα μπαστούνι για να τη σπάσετε ή εναλλακτικά ένα σκουπόξυλο.
  • μια μάσκα πινιάτας, ένα μαντήλι, η μία μπλούζα δεμένη στα μάτια. Προσοχή: Κάντε ένα τεστ πριν, για να προλάβετε εν δυνάμει ζαβολιές!
  • Το γέμισμα. Υπάρχουν έτοιμα γεμίσματα, που περιλαμβάνουν κυρίως σετ με παιχνιδάκια, αλλά μπορείτε να γεμίσετε την πινιάτα σας με αυτό που θα αρέσει στο δικό σας κοινό. Καραμέλες, ζαχαρωτά, τσίχλες, παιχνίδια μινιατούρες, μπαλόνια, μέχρι και δωροεπιταγές αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα.

Μόνο για παιδιά. Ή και όχι;

Το παιχνίδι της πινιάτας έχει αγαπηθεί τόσο πολύ σε όλο τον κόσμο, που πλέον και οι μεγάλοι συνηθίζουν να παίζουν το παιχνίδι αυτό σε γιορτινές περιστάσεις.

Μία από αυτές είναι στο μπάτσελορ πάρτι, γιατί οι τελευταίες ώρες ελευθερίας θέλουν γέλιο και παιχνίδι. Αυτές βέβαια δεν γεμίζονται με ζαχαρωτά, αλλά αντικείμενα που θα κάνουν την παρέα της νύφης ή του γαμπρού να ξεκαρδιστεί!

Μία άλλη αμερικάνικη αγαπημένη συνήθεια είναι το Gender Reveal πάρτι, δηλαδή πάρτι που διοργανώνουν οι μελλοντικοί γονείς για να ανακαλύψουν μαζί με φίλους και συγγενείς το φύλο του μωρού. Και φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μια πινιάτα He or She, απ’ την οποία θα πέσουν αναλόγου χρώματος μπαλονάκια.

Φαντασία να υπάρχει και μπορεί να χαρίσει μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα σε κάθε περίσταση: Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, Άγιος Βαλεντίνος και πάει λέγοντας.

Let’s get smashed!

Η πινιάτα ανήκει στα είδη πάρτυ με  πολύ μακρά, παγκόσμια επιτυχία στις γιορτινές στιγμές. Η προσμονή της αποκάλυψης των δώρων, η ιεροτελεστία μέχρι αυτή να σπάσει, σε συνδυασμό με το ότι παίζεται μόνο σε ημέρες γενεθλίων, έχει κάνει τα παιδιά να το αγαπήσουν και να το περιμένουν με λαχτάρα στο πάρτι τους. Εάν δεν το έχετε συμπεριλάβει ποτέ ως τώρα στα παιδικό γενέθλια, μάλλον την επόμενη φορά θα μπείτε στον πειρασμό!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr