Το Lonely Planet υποκλίνεται σε Θεσσαλονίκη, Ζαγοροχώρια και Θράκη [εικόνες]

19 Μαΐου 201510:36

Ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet καλεί τους αναγνώστες του να «ξεχάσουν» τα νησιά και να εξερευνήσουν «τον απαράμιλλης γεωγραφικά, πολιτιστικά, ακόμη και γαστρονομικά ομορφιάς και ποικιλομορφίας βορρά».

Η βόρεια Ελλάδα, η οποία παραμένει ανεξερεύνητη για πολλούς ξένους τουρίστες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά κάποιο νησί, «με μια έκταση που εκτείνεται από το γαλάζιο του Ιονίου πελάγους σε όλα τα τραχιά βουνά της Ηπείρου μέχρι τον Θρακικό κάμπο και τα τουρκικά σύνορα, έχει να προσφέρει κάτι για όλους, από τον πολιτισμό και την αστική κομψότητα, μέχρι ιδανικά μέρη για κολύμβηση, πεζοπορία και παρατήρηση σπάνιων ειδών πουλιών».

«Τα απτά απομεινάρια μιας ιστορίας που είναι ταυτόχρονα και θριαμβευτική αλλά και τραυματική παραμένουν διάσπαρτα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα» τονίζει ο αρθρογράφος ο οποίος ενημερώνει τους αναγνώστες του Lonely Planet ότι αν και στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, τα μέρη αυτά προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, ωστόσο «είναι δύσκολο να τα χαρακτηρίσεις νέα εδάφη». Η ιστορία είναι καταιγιστική: Μακεδόνες, Ιλλυριοί, Θρακιώτες και Ρωμαίοι είναι μόνο μερικοί από εκείνους που διαφέντευσαν την περιοχή κατά τα αρχαία χρόνια, για να ακολουθήσουν οι Βυζαντινοί, οι Σλάβοι σε ορισμένες περιπτώσεις και οι Οθωμανοί. «Χιλιάδες μνημεία, οχυρά, εκκλησίες και τζαμιά μαρτυρούν τις ποικίλες επιρροές τους».

Ο αρθρογράφος του Lonely Planet τονίζει ότι πλέον είναι εύκολο για έναν ξένο να περιπλανηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μέσω της μεγάλης Εγνατίας Οδού, η πρόσβαση είναι και ευκολότερη και πιο σύντομη.

Σε αυτό το σημείο, γίνεται ειδική μνεία στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, η οποία «προσφέρει εξαιρετικά εστιατόρια, πλούσια νυχτερινή ζωή και πολιτισμό».

Οσο για τα Ιώαννινα, χαρακτηρίζεται μια «πανεπιστημιούπολη» που «αποτελεί ένα ζωντανό σημείο κοντά στη μαγευτική οροσειρά της Πίνδου».

«Ακόμα και οι επαρχιακές πόλεις της Θράκης, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη είναι αρκετά ζωντανές» προσθέτει ο αρθρογράφος ο οποίος ενημερώνει τους αναγνώστες του πως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα πλήθος από «υπέροχες παραλίες τόσο για όσους αναζητούν τη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι, όσο και για εκείνους που ψάχνουν πιο απομονωμένα σημεία».

Ωστόστο, κατά τον οδηγό του Lonely Planet, «οι πιο θεαματικές εικόνες είναι σίγουρα εκείνες της Ηπείρου» το οποίο και χαρακτηρίζεται «ένας μέρος που θα σας κόψει την ανάσα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οροσειρά της Πίνδου όπου κανείς μπορεί να εξερευνήσει τη χαράδρα του Βίκου, με την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες και τις λίμνες που «περιβάλλονται από τα παρθένα παραδοσιακά πετρόκτιστα Ζαγοροχώρια».

Αφού ο αρθρογράφος παραθέτει μια σειρά από πληροφορίες για τα Ζαγοροχώρια και την πόλη των Ιωαννίνων, συμβουλεύει τους αναγνώστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε προς την Κοζάνη είτε προς την Καλαμπάκα. Οσο για αυτούς που επιλέξουν τελικά να παραμείνουν στην Ηπειρο έχουν την επιλογή να οδηγήσουν μέχρι την Ηγουμενίτσα και να πάρουν το φέρι για Κέρκυρα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr