Το Ευρωπαϊκό φόρουμ ατόμων με αναπηρία συνεδριάζει στην Αθήνα

25 Μαΐου 201316:00

Στην Αθήνα γίνεται σήμερα 25 Μαΐου και αύριο 26 Μαΐου το ευρωπαϊκό φόρουμ ατόμων με αναπηρία κατά την διάρκεια του οποίου εκλέγηκε νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης , πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ .

Η Γενική Συνέλευση του Φόρουμ πραγματοποιείται για 3η φορά στην Αθήνα. Ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους για την τιμή και δήλωσε ότι το έργο του Φόρουμ θα συνεχιστεί ακόμη πιο μαχητικά και αγωνιστικά. Ο κ. Βαρδακαστάνης εκλέγεται στην προεδρεία του Φόρουμ ανελλιπώς από το 1999.

Η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ συντόνισε την εναρκτήρια συνεδρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης καλωσόρισε και χαιρέτησε τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κινήματος, την γ.γ. Πρόνοιας Έφη Μπέκου, τον κ. Shuaib Chalklen, Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την Αναπηρία, τον κ. Nawaf Kabbara, Πρόεδρο της Αραβικής Οργάνωσης των Ατόμων με Αναπηρία, τον κ. Klaus Lachwitz, πρόεδρο της Inclusion International, εκ μέρους της IDA (International Disability Alliance – Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας).

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ως κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ προχώρησε και σε μια μικρή ανασκόπηση των όσων έχει πετύχει το EDF από το 1997 που ιδρύθηκε: Το πρώτο επίτευγμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία το έτος 1997 άνοιξε το δρόμο για μία νέα εποχή για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θέσπιση του Άρθρου 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, την πρώτη αναφορά μέχρι τότε στην αναπηρία στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που έθεσε τη νομική βάση για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη διάκριση και έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κ. Μπέκου στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι ενόψει της προσπάθειας εξόδου από την κρίση, η κατεύθυνση της Πολιτείας είναι να θιγούν το δυνατό λιγότερο τα άτομα με αναπηρία αλλά και να προωθηθούν τα αιτήματά τους. Η γ.γ. τόνισε την καλή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα και την προσπάθεια αξιοποίησης των Διαρθρωτικών Ταμείων, αλλά και την προσπάθεια υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του ο κ. Shuaib Chalklen, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Αναπηρία, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία λόγω της οικονομικής κρίσης σε όλο τον κόσμο: τη μικρή επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την έλλειψη συμμετοχής στις διαδικασίες ένταξης αλλά και την πολύ καλή συνεργασία με το EDF.

Οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και των Εθνικών Συμβουλίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από όλη την Ευρώπη θα εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Η φετινή Γενική Συνέλευση, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, θα επικεντρωθεί στα εξής:

– Στην κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη και η κρίση, όπως παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους των οργανώσεων μελών του EDF σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση : Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ θα τοποθετηθεί ο οργανωτικός της γραμματέας Αντώνης Χαροκόπος.
– Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και θα εγκριθεί η τελική έκθεση του Παρατηρητηρίου του EDF για τον αντίκτυπο της κρίσης και η θέση του EDFγια την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Ιούνιο του 2013.
– Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD): Όλες οι εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θα παρουσιαστούν εθνικά παραδείγματα, ενώ ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ θα παρουσιάσει την κατάσταση στην Αφρική.

eurwpiako-forum-ame-athina2 eurwpiako-forum-ame-athina3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr