Το επίπεδο των 100 δολαρίων φαίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό για το πετρέλαιο

1 Μαΐου 201916:25

Το επίπεδο των 100 δολαρίων φαίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό για το πετρέλαιο, συμφωνούν οι ξένοι αναλυτές. 
Οι λόγοι είναι πολλαπλοί. 
Η αύξηση των ιρανικών κυρώσεων τον Νοέμβριο, τα προβλήματα εφοδιασμού στις ΗΠΑ και η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Και όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν το πετρέλαιο ακόμη και στα 100 δολάρια, ένα επίπεδο που δεν έχει φανεί από το 2014.
“Δεν υπάρχει πραγματικά περιθώριο σφάλματος στις παγκόσμιες αγορές αυτή τη στιγμή. 
οι αγορές φαίνεται να είναι ανεπαρκείς… 
Δεν έχουμε πια μεγάλο πλεόνασμα πετρελαίου”, δήλωσε ο Rob Thummel, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία επενδύσεων ενέργειας Tortoise.
Μέχρι πρόσφατα το 2016, η πλεονάζουσα παραγωγή του ΟΠΕΚ και η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών πετρωμάτων στην Αμερική δημιούργησαν υπερπροσφορά στο πετρέλαιο, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου Brent και του West Texas Intermediate (WTI) σε λιγότερο από 30 δολάρια. 
Εντούτοις, η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και τα κανονικοποιημένα επίπεδα παραγωγής επανέφεραν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα της τάξης των 84 δολαρίων για το Brent και 74 δολαρίων για το WTI, τα υψηλότερα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Από την άλλη, σύμφωνα με TD Securities, αν υπάρξει παγκόσμια διακοπή του εφοδιασμού, τα 100 δολάρια το βαρέλι θα επανέλθει στο προσκήνιο. 
Ο Jason Bloom, στρατηγικός αναλυτής της Invesco, συμφώνησε ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr