Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταγγέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ

13 Ιουνίου 201317:55

Ως «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», καταγγέλλουν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO).

Οι δύο οργανισμοί, που εδρεύουν στη Βιέννη, απευθύνουν διπλή έκκληση, προς τον έλληνα πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση και προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το «ανησυχητικό βήμα» της Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άντονι Μιλς, δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με αποτέλεσμα, σε περίοδο εθνικής κρίσης, η ελληνική κοινή γνώμη, που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και αλλού, να στερείται ενός σημαντικού διαύλου πληροφόρησης».

Ο ίδιος καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη ότι η μείωση του κόστους ενός δημόσιου μέσου δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης, ‘Ολιβερ Βούγιοβιτς, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση ως «ένα σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα», καλεί «τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει χρήση της εξουσίας του και να ανακαλέσει την απόφαση» και ταυτόχρονα ζητά «από τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το ανησυχητικό βήμα στο οποίο προέβη η Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, «η κυβέρνηση, αντί να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να δώσει στους διευθύνοντες την ΕΡΤ τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αντί να υποστηρίξει έναν ανοιχτό δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να σιγήσει μια σημαντική φωνή των ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr