kantafi1

Τίτλοι τέλους για το καθεστώς Καντάφι

22 Αυγούστου 201114:25

kantafi1Μία ανάσα πριν το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Kαντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία στην Τρίπολη, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Οπως επιβεβαιώθηκε, συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ένας από του γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ωστόσο ο πατέρας του εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί. Διαβάστε περισσότερα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε “Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος”.

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική “πρωτεύουσα” που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι. Χίλιοι τριακόσιοι νεκροί μέσα σε μόλις ένα 24ωρο είναι ο απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη. Η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο “σημείο μη επιστροφής” και ο λίβυος “τύραννος” πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο”, τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ. “Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: “ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή”.

Πώς φτάσαμε εδώ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις τελευταίες ημέρες την αεροπορική τους δραστηριότητα γύρω από την Τρίπολη, χρησιμοποιώντας οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στο να γείρει η ζυγαριά υπέρ των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, γράφουν οι New York Times. Επικαλούμενη αξιωματούχους, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία είχε εφαρμόσει τις τελευταίες ημέρες συνεχή παρακολούθηση πάνω και γύρω από τις ζώνες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator για να εντοπίζουν, παρακολουθούν και ορισμένες φορές να πλήττουν τα στρατεύματα του Καντάφι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες είχαν στείλει στη Λιβύη ειδικές μονάδες για να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέχρι το Σάββατο, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του είχαν πραγματοποιήσει συνολικά 7.459 αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν οι New York Times. Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο κατέστρεψαν τις στρατιωτικές υποδομές του καθεστώτος αλλά μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των πιστών στον Καντάφι αξιωματικών να διοικούν τα στρατεύματά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr