Τινάζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό στον “αέρα” ο Ακιντζί;

16 Φεβρουαρίου 201713:11

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού προχώρησε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί καθώς αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

Tην ίδια ώρα ανώτατες Κυβερνητικές Πηγές μιλώντας στο SigmaLive κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση, ήδη από τις ημέρες του Μοντ Πελεράν, η οποία αναζητούσε μια αφορμή, έστω και ήσσονος σημασίας, όπως εν τέλει και συνέβη, με αφορμή ένα εσωτερικό ζήτημα.

Ως εκ τούτου, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα, την ώρα που είχε φτάσει η στιγμή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 21 μήνες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, προφανώς για να συζητήσει με τον κ. Έιντε για τις εξελίξεις, πριν επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαχειριστεί το ζήτημα. Όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας προκειμένου να διευκρινίσει την κατάσταση. 

Από πλευράς Προεδρικού, υπάρχει η εκτίμηση για εκβιασμό σε σχέση με ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ουσία του.

Πλέον, τα βλέμματα θα πρέπει να στραφούν στον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και στον Ειδικό Σύμβουλο καθώς ο τελευταίος θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτό τον τουρκικό ελιγμό που αφορμάται σ’ ένα ζήτημα που δεν αφορά στο Κυπριακό .

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr