Την τακτική επιχορήγηση των Περιφερειών αιτήθηκε ο Στυλιανίδης

14 Φεβρουαρίου 201317:50

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μια μέρα μετά τη συνάντηση του με τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, παραβρέθηκε στο 1ο Συνέδριο της ΕΝΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε τα εξής:

«Η νέα βάση συνεννόησης που έχουμε καταφέρει από κοινού να εγκαθιδρύσουμε με τους Περιφερειάρχες, καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης αμφότερων πλευρών να βρεθούν λύσεις για την αυτοδιοίκηση -παρά τη μείωση των κρατικών πόρων- και να εφαρμοστούν πρακτικές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και ανθρωποκεντρικές λύσεις με ταυτόχρονη ενίσχυση του θεσμού των Περιφερειών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, τηρώντας τις δεσμεύσεις του για στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών, για συστηματική απόδοση των ΚΑΠ και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Περιφερειών, με γνώμονα να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά οι φορείς στις ανάγκες των δοκιμαζόμενων πολιτών. Θέλω να πιστεύω πως το λαμπρό παράδειγμα που έδωσαν οι 13 Περιφέρειες της χώρας καταθέτοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια συγκροτημένη, ορθολογική διαχείριση και στο μέλλον η οποία θα εφαρμοστεί από το σύνολο των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε την απόφαση για καταβολή συνολικού ποσού 7.419.421,20 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Ιανουαρίου, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Περιφερειών, ενώ υπέγραψε και την απόφαση και για την απόδοση από τους ΚΑΠ στις Περιφέρειες της χώρας 3.990.000,00 ευρώ προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας, με τις οποίες και εξοφλούνται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Υπουργείου προς τις δικαιούχους Περιφέρειες για το 2012.

Επίσης, όπως ανέφερε και από το βήμα του συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει αποστείλει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Περιφερειών, οι οποίες αθροίζονται στο σύνολο των 58.707.000,00 ευρώ, και θα διατεθούν στις Περιφέρειες από τη στιγμή έγκρισης του σχετικού αιτήματος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr