Τη στατικότητα του Βαγιαζήτ θα εξετάσουν σήμερα ειδικοί

23 Μαρτίου 201708:54

Στον μιναρέ επικεντρώνονται τώρα οι ανησυχίες των ειδικών από το υπουργείο Πολιτισμού που εξέτασαν το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, μετά από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την ξύλινη στέγη του. Για να κατορθώσουν να μελετήσουν το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και το εσωτερικό του Βαγιαζήτ, ομάδα μηχανικών παρέμεινε στην όλη και θα πραγματοποιήσει νέα αυτοψία σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, οι ανησυχίες για τον μιναρέ και τη στατικότητά του, προέκυψαν από το γεγονός ότι το τμήμα αυτό του Τεμένους είχε επενδυθεί με σκαλωσιές, προκειμένου να διεξαχθούν τα έργα αναστήλωσης. Οι ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν με τη φωτιά, ίσως έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα μεταλλικά στοιχεία και αυτά με τη σειρά τους στην τοιχοδομία. Εάν δημιουργήθηκε και πόσο μεγάλο είναι αυτό, θα το διαπιστώσουν οι μηχανικοί το πρωί.

Ισως τότε να υπάρχει δυνατότητα να εισέλθουν και στο κτήριο, και να δουν ποια είναι η κατάσταση των ξύλινων επενδύσεων και όλων των άλλων μοναδικών και πολύτιμων στοιχείων που είχαν απομείνει. Η πυροσβεστική δεν επέτρεψε χθες να μπει κανείς, επειδή πρέπει πρώτα να χαμηλώσει η θερμοκρασία, που ήταν ακόμα υψηλή, αλλά και να διαπιστωθεί πως δεν είναι επικίνδυνη η είσοδος λόγω κινδύνου πτώσης αντικειμένων ή δομικών υλικών. Πάντως, οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το νερό που αναγκάστηκε να ρίξει η Πυροσβεστική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ως προς το τι έχει συμβεί στο εσωτερικό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έλεγε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και ότι διερευνάται το περιστατικό. Οι δε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιορίζονταν να δηλώσουν ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Πώς θα γίνει αυτό, όταν κάηκε ολοσχερώς το ξύλινο ταβάνι, με τις καταπληκτικές διακοσμήσεις αιώνων; Θα ανακατασκευαστεί; Και την αυθεντικότητά του πώς θα την πετύχουν;

Η κυβέρνηση, αντί να δηλώσει τη λύπη της για το γεγονός, προσπαθεί να το καλύψει. Πλην, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου συνόδευσε τον πρωθυπουργό στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, αντί να μεταβεί στο Διδυμότειχο. «Το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες. Από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να αποφθεχθούν οι οποιοιδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι, αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η δε γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, από το Διδυμότειχο δήλωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ως προτεραιότητα το μνημείο, το έχει εντάξει και στα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα και στο τωρινό, το ΕΣΠΑ 2013-2020, και έχουν προχωρήσει οι διάφορες προδιαγραφές που χρειάζονται για την οριστική μελέτη αποκατάστασης.

Μόνο που δεν είναι  ακριβή όλα όσα είπε. Το Βαγιαζήτ δεν είναι ακόμα πλήρως ενταγμένο στο τωρινό ΕΣΠΑ. Εξ αυτού του λόγου, δεν είχαν ξεκινήσει κανονικά οι εργασίες. Κάποιοι εργάτες, έκαναν μερικές δουλειές. Ένα τέτοιο μνημείο όμως, δεν πρέπει να μένει ποτέ χωρίς επιστασία αρχαιολόγου. Όταν παραβιάζονται οι κανόνες, έχουμε τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.

liberal.gr

(Πηγή Φωτογραφίας: didymoteicho.net)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr