Τι πρέπει να κάνετε αν σας συστήσουν να «μπείτε σε καραντίνα»

18 Μαρτίου 202011:36

Πιθανώς οι ειδικοί να σας συστήσουν να «μπείτε σε καραντίνα» εφόσον θεωρηθείτε ύποπτο κρούσμα, έχετε ταξιδέψει σε κράτη με επιδημικές εστίες ή απλά ήλθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Τι πρέπει να κάνετε:

Μείνετε σπίτι

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά κατά την περίοδο της καραντίνας δεν πρέπει να βγείτε από την κατοικία σας. Ο μόνος λόγος για να το κάνετε είναι μόνο για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Απαγορεύστε όλες τις επισκέψεις και διατηρήστε την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους ηλεκτρονικά. Επίσης, αν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, επισημάνετε στους αρμοδίους της επιχείρησης ότι κατά την παράδοση πρέπει να αφήσουν τα ψώνια, το φαΐ ή τα φάρμακα έξω από την πόρτα σας, ώστε να μην έρθουν σε απευθείας επαφή μαζί σας. Εφαρμόστε το ίδιο με φίλους ή συγγενείς που σας φέρνουν προμήθειες.

Απομονωθείτε

Παραμείνετε σε ένα δωμάτιο, με κλειστή την πόρτα, εφόσον έχετε συνοίκους. Αν μαγειρεύετε για τον εαυτό σας, κάντε το  όταν δεν είναι κανείς στην κουζίνα και φάτε στο δωμάτιό σας. Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε διαφορετικό λουτρό/τουαλέτα από τους υπολοίπους. Αν αυτό είναι αδύνατο, καθαρίστε και απολυμάνετε το κοινό λουτρό επιμελώς. Αν ζείτε σε πανεπιστημιακή εστία, βγαίνετε από το δωμάτιο μόνον όταν είναι αναγκαίο και πάντα φορώντας τη μάσκα σας.

Κατοικίδια

Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε επαφή με τα κατοικίδιά σας.

Χαρτομάντιλα

Τοποθετήστε τα σε πλαστική σακούλα και αμέσως πλύντε τα χέρια με άφθονο σαπούνι και νερό. Οταν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με άλλους ή πάτε στον γιατρό, πάντα φοράτε τη μάσκα σας.

Πλένετε τα χέρια

Οι κανόνες που ισχύουν είναι όμοιοι με αυτούς για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Πλύντε τα χέρια σας προσεκτικά, με σαπούνι και νερό, επί είκοσι δευτερόλεπτα. Οταν τα ξεβγάλετε στεγνώστε τα προσεκτικά. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια ή τη μύτη, γενικώς, και ιδιαίτερα με άπλυτα χέρια.

Απορρίμματα

Ολα τα απορρίμματά σας, ιδιαίτερα τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και οι χρησιμοποιημένες χειρουργικές μάσκες, πρέπει να τοποθετούνται σε μία πλαστική σακούλα σκουπιδιών που όταν γεμίσει πρέπει να δεθεί και να τοποθετηθεί στο εσωτερικό μιας ακόμα σακούλας. Δεν πρέπει ωστόσο να την πετάξετε στον κάδο των απορριμμάτων για να συλλεχθεί, προτού λάβετε το αποτέλεσμα των εξετάσεών σας ή προτού τελειώσει η περίοδος καραντίνας. Εάν τελικά αποδειχθεί ότι έχετε προσβληθεί από τον κορωνοϊό οι αρμόδιοι θα σας ενημερώσουν πώς ακριβώς πρέπει να διαχειριστείτε τα απορρίμματά σας.

Αν χειροτερέψετε

Αν επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας (π.χ. δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή νέα συμπτώματα), ειδοποιήστε άμεσα τον ιατρό σας και αυτός θα σας καθοδηγήσει.

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr