28h-oktwvriou-1940

Τι λένε τα κόμματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

27 Οκτωβρίου 201213:00

28h-oktwvriou-1940 ΠΑΣΟΚ « Η Ελλάδα δικαιούται να είναι υπερήφανη», ΣΥΡΙΖΑ « Όχι στη μνημονιακή πολιτική» ,ΔΗΜΑΡ « Όχι στο φασισμό», « ΚΚΕ «Όχι στα συνεχή μέτρα και μνημόνια της εξαθλίωσης» , Χ.Α «Η 28η Οκτωβρίου 1940 ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ»

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την επέτειο της 28ής Οκτωβρίου.

Μήνυμα Ευάγγελου Βενιζέλου

«Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που δικαιούται να είναι υπερήφανη, την Ελλάδα που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και εθνική  αξιοπρέπεια.

Αυτές οι επέτειοι έχουν να πουν κάτι πολύ σημαντικό σε εμάς, τους σημερινούς Έλληνες. Μας παροτρύνουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί γιατί εμείς είμαστε οι διαμορφωτές του μέλλοντός μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.  Και γιατί η γνώση του παρελθόντος μας και η συνείδηση της Ιστορίας διδάσκει τον τρόπο για να διαμορφώσουμε το αύριο της χώρας μας.

Και ασφαλώς, το ύψιστο δίδαγμα της επετείου αυτής είναι πως μόνο μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας: να βγούμε από την κρίση και να κερδίσουμε το στοίχημα της αναγέννησης της χώρας μας.»

ΣΥΡΙΖΑ

«Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί. Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της αντίστασης αποτελούν μια τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει. Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό, οργανωμένο τρόπο και στην λαϊκή αλληλεγγύη. Σχεδόν τρία χρόνια τώρα οι κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν το σύνολο του κόσμου. Η είδηση δεν είναι τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι αγώνες που δίνονται από την κοινωνία. Μέσα από αυτούς τους αγώνες οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου αντλούν κουράγιο για να δώσουν τις δικές τους μάχες.

Η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα είναι μια επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Βιώνουμε ένα τεράστιο πλιάτσικο απέναντι σε όλες τις μορφές δημοσίου πλούτου. Μοναδικός τους στόχος η διασφάλιση των προνομίων και της κερδοφορίας των λίγων. Οι ίδιοι που πλούτισαν στον καιρό της «ανάπτυξης» προσπαθούν σήμερα να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη με την πιο αντικοινωνική πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η μνήμη όμως της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό. Ο φασισμός που γεννήθηκε μέσα από την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στην φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης. Οι πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας και των συνεργατών με τον κατακτητή διεκδικούν ξανά πολιτικό ρόλο. Όπως και τότε όμως ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο λαός που τρία χρόνια τώρα παλεύει ενάντια στους οικονομικά ισχυρούς, που παλεύει για δημοκρατία. Ακριβώς γι’ αυτό δεν συμμετείχαν σε κανένα από τους μεγάλους αγώνες του λαού όπως οι εργατικές κινητοποιήσεις ή το κίνημα των πλατειών.

Σήμερα η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες σήμερα περνάνε μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Περνάνε μέσα από τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της λογικής της, τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος.

Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την καταστροφή που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να διώξουμε κυβέρνηση, τρόικα και μνημόνια.

Να σταματήσουμε το σχέδιο κοινωνικού κανιβαλισμού των φασιστών.

Να οργανώσουμε την ανατροπή για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον λαό.

Και στη φετινή επέτειο ο λαός μας θα εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΟΧΙ.

ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική

ΟΧΙ στα μισαλλόδοξα κηρύγματα των νοσταλγών του φασισμού.»

ΔΗΜΑΡ

«Η επέτειος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, με την κοινωνία να δοκιμάζεται σκληρά.

 Τώρα είναι η ώρα για να υπάρξουν οι πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στη διέξοδο και θα προστατεύσουν τους πολίτες. 

Το ΟΧΙ του 1940 είναι το ΟΧΙ του σήμερα στην αδράνεια, στην οπισθοδρόμηση και στην καθήλωση της Ελλάδας στο χθές. 

Είναι ΟΧΙ στο φασισμό, το ναζισμό και το ρατσιστικό μίσος.»

ΚΚΕ

«Το ΟΧΙ του λαού το 1940 στο φασισμό και στο ναζισμό, η μαζική ηρωική και ένοπλη πάλη του με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, εμπνέει, διδάσκει και καλεί σήμερα τους εργαζόμενους, τη νεολαία να πουν το δικό τους ΟΧΙ στη δικτατορία των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πουν με την οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, με τον αγώνα τους σταθερά και αποφασιστικά, ΟΧΙ στα συνεχή μέτρα και μνημόνια της εξαθλίωσης που τους επιβάλλουν ΕΕ και κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ματαιώσει κάθε εμπλοκή – συμμετοχή της χώρας μας στους νέους πολέμους που σχεδιάζουν ΕΕ – ΝΑΤΟ στη Συρία, στο Ιράν, σε άλλες χώρες του κόσμου. Να αποτρέψει να μπει η χώρα ξανά στις φλόγες ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας για το πώς θα μοιράσουν τα μονοπώλια τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις αγορές.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να απορρίψει τα ψέματα, τα τρομοκρατικά διλήμματα και τις αυταπάτες που καλλιεργούν κόμματα και μηχανισμοί που υπηρετούν το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε κρίση. Οι θυσίες του αγώνα αξίζουν για να πάψουν τα δεινά που φέρνουν η υποταγή ή η παγίδευση στην πολιτική που διαμορφώνει η αστική τάξη και τα κόμματά της με βάση τα συμφέροντά της.

Είναι ζήτημα τιμής για την εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες, να μην ανεχτούν τον εμπαιγμό, τη βία, τις προκλήσεις της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που είναι ένα από τα όπλα του καπιταλιστικού συστήματος. Το ταξικό λαϊκό συμφέρον επιβάλλει να απομονωθεί και να καταδικαστεί αυτό που εκφράζει και εκπροσωπεί. Να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα δημαγωγικά της προσωπεία υπάρχει αίμα εργατών, Ελλήνων και ξένων, υπάρχει η βρωμιά και η σαπίλα του συστήματος. Ότι η Χρυσή Αυγή χρειάζεται στα μονοπώλια για να παγιδεύσουν αλλά κυρίως να τρομοκρατήσουν το λαό, να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η νεώτερη ιστορία αλλά και το παρόν διδάσκουν ότι ο ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά μορφώματα είναι γνήσια παιδιά του σύγχρονου καπιταλισμού. Γεννιούνται από τα σαπισμένα σπλάχνα του και τους σκοτεινούς μηχανισμούς του, αναπτύσσονται με τη στήριξη ή ανοχή των αστικών κομμάτων, από τον αντικομμουνισμό τους, τη συκοφάντηση της ταξικής πάλης. Αυτό αποδεικνύει η διαμόρφωση και η κυριαρχία του ναζισμού στην περιβόητη «δημοκρατία της Βαϊμάρης» στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Αυτό αποδεικνύει και η δικτατορία των Μεταξά – Γλιξμπουργκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την αστική τάξη και τους Εγγλέζους, με τη βοήθεια των αστικών κομμάτων που έδωσαν ψήφο ανοχής και υποστήριξης στην κυβέρνηση Μεταξά.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα έχουν χρέος να μάθουν όλη την αλήθεια για την ιστορία, για τον μεγάλο ηρωικό αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό – ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον σοβινισμό, τον κοσμοπολιτισμό, τον ρατσισμό, για τις θυσίες του, τις νίκες και τις ήττες του εργατικού λαϊκού κινήματος. Να μάθουν για τον ρόλο που έπαιξαν η αστική τάξη και τα κόμματά της. Να μην περάσει η χάλκευση, η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της ιστορίας των λαών που επιχειρεί η ΕΕ. Η ιστορική γνώση αποτελεί ισχυρό όπλο του λαού για να αποκρούσει αντιδραστικά ιδεολογήματα και παγίδες, για να βαδίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να ανήκει ο πλούτος στους εργαζόμενους και στο λαό, για να αναπτυχθεί η χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικά δεσμά, αποδεσμευμένη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να μη χύσει το αίμα του ο λαός σε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.»

ΧΡΥΧΗ ΑΥΓΗ

«Η συμμετοχή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στην Βουλή αποτελεί την “ιδιαιτερότητα”, η οποία θα χαρακτηρίζει την εφετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα μηνύματα των συμβατικών κομμάτων του καθεστώτος θα εμπεριέχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, αναφορά στο Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών. Με δεδομένο το γεγονός ότι η 25η Μαρτίου 1821 έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από τους πάσης φύσεως διεθνιστές, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι ότι οι αρλουμπολογίες περί “ταξικού χαρακτήρα της επανάστασης” φαλίρισαν, επεχείρησαν την πλήρη αποδόμηση της εθνεγερσίας, λανσάροντας στην επιφάνεια έναν ξεκάθαρα εθνομηδενιστικό λόγο, η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι εκείνο το Ιστορικό γεγονός, το οποίο απέμεινε προκειμένου να χρησιμοποιείται για την πολιτική εκμετάλλευση από τα ποικιλόμορφα διεθνιστικά μορφώματα. Και πάλι, λοιπόν, θα ακούσουμε τα γνωστά τετριμμένα περί “αντιφασιστικού πολέμου”, ότι  “ο λαός είπε το ΟΧΙ“, “για την συμβολή των κομμουνιστών στην απόκρουση της εισβολής“ κλπ. Μόνο που φέτος τα “ντεσιμπέλ“ της κομματικής παράνοιας, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της παραχάραξης των Ιστορικών γεγονότων θα είναι πολύ υψηλά, λόγω ακριβώς της παρουσίας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στο Κοινοβούλιο. Μέσα στον περιορισμένο χώρο αυτού του κειμένου μπορούμε να αναπτύξουμε, έστω και σε πρωτόλειο βαθμό, μια στιβαρή επιχειρηματολογία, η οποία θα εξετάζει την 28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από την πραγματική Εθνικιστική σκοπιά. 

Καταρχάς, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν ένας πόλεμος μεταξύ δύο Εθνών και όχι μεταξύ δυο αντιτιθέμενων καθεστώτων. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, η σύρραξη αυτή να έχει “αντιφασιστικό“ χαρακτήρα, με την έννοια ότι και η Ελλάδα από την δική της μεριά ήταν υπό ένα καθεστώς, το οποίο περισσότερες ομοιότητες, παρά διαφορές, είχε με την Φασιστική Ιταλία. Επίσης, στον ισχυρισμό διαφόρων ψευτοϊστορικών, ή  απλώς άσχετων, ότι ο Λαός είπε το ΟΧΙ και όχι ο Μεταξάς, θα μπορούσαμε απλώς να πούμε το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, εκείνο το βράδυ ο Ιταλός πρόξενος συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Χώρας και όχι με τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος βρισκόταν στο κρεβάτι του. Θα πούμε, όμως, ότι πράγματι το ΟΧΙ το είπε ο Ελληνικός Λαός, διαμέσου όμως του Άξιου εκπροσώπου του, Ιωάννου Μεταξά, καθώς οι παλαιοκομματικοί πολιτικάντηδες είχαν τεθεί (δυστυχώς προσωρινά) στο περιθώριο. Όσο για την δήθεν συμβολή των κομμουνιστών στο Βορειοηπειρωτικό έπος, αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή ίσχυε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και οι απανταχού, ανά την Ευρώπη, κομμουνιστές υπάκουαν -σαν εκπαιδευμένα μαντρόσκυλα- στις διαταγές της μαμάς Μόσχας και του πατερούλη Στάλιν. Ακόμη και για την “επιστολή Ζαχαριάδη“, σύμφωνα με την οποία ο ηγήτορας του ΚΚΕ καλούσε τον Ελληνικό Λαό σε αντίσταση, οι θρασύτατοι μπολσεβίκοι, τόσο της κόκκινης όσο και της ροζ απόχρωσης, δεν λένε ούτε ότι αρχικά παρουσίασαν την επιστολή Ζαχαριάδη ως πλαστή, ούτε φυσικά ότι αυτήν την πρώτη επιστολή ακολούθησαν δύο ακόμη επιστολές, οι οποίες χαρακτήριζαν αυτόν τον πόλεμο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως επεκτατικό από την πλευρά της Ελλάδος! Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας δίνει την ευκαιρία μιας πολύτιμης, όσο και πολύπλευρης, σύγκρισης του Καθεστώτος της 4ης Αυγούστου με τις εναλλασσόμενες  “δημοκρατικές κυβερνήσεις“ της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Η Ελλάδα του 1936-41 ήταν Κράτος αντιπλουτοκρατικό, αντικοινοβουλευτικό, αντικομμουνιστικό, με εργατική και αγροτική βάση. Τότε, διαμορφώθηκαν, για πρώτη φορά, συνθήκες Κοινωνικής ευημερίας και εργασιακών σχέσεων. 

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήταν (και συνεχίζει να είναι) ένα κράτος κινούμενο στην τροχιά του καπιταλισμού, με κομμουνιστική διανόηση και πλήρη υποβάθμιση της Εθνικής παραγωγής. Ειδικά, δε, στις μέρες μας εξατμίζονται και οι πιο στοιχειώδεις κανόνες εργασιακού δικαίου καθώς η κοινωνική εξαθλίωση αυξάνεται με ολοένα και πιο γοργούς ρυθμούς. Η Ελλάδα του 1936-41, παρότι δεν μπόρεσε να γίνει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Κράτος, λόγω ίσως και των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν διεθνώς και δεν επέτρεψαν στους υπευθύνους του Καθεστώτος να εμβαθύνουν στον πυρήνα σκέψης του Εθνικισμού ως Ιδεολογικής Στάσης και Πολιτικής Πρακτικής, εν τούτοις και παρά τις ιδεολογικές συγγένειες, έστω και νεφελώδους χαρακτήρα, μπορούσε να έχει με το Ιταλικό καθεστώς, έβαλε πρωτίστως και πάνω απ’ όλα την Αξία της Πατρίδας και την Τιμή του Έλληνα Στρατιώτη. Το μεταπολιτευτικό καθεστώς, ανεξαρτήτως προσώπων-ανδρείκελων και κυβερνήσεων-μαριονέτων, έλεγε κατά καιρούς ότι “η Κύπρος κείται μακράν“, “ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ“, “καλούμε το ΔΝΤ να σώσει την Χώρα“. Επομένως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί θέμα “πατριωτικής σύγκρισης“ ανάμεσα στις δύο αυτές διαφορετικές καταστάσεις. Ο “φασίστας“ Μεταξάς έβαλε πάνω απ’ όλα το Εθνικό Συμφέρον, όπως το υπολόγιζε εκείνη την στιγμή. Οι “δημοκράτες“, οι οποίοι  καταδυνάστευσαν, ρήμαξαν και λήστεψαν τον τόπο από το 1974 και μετά, αποδεικνύουν συνεχώς με τις πράξεις τους ότι η υποταγή είναι η μόνη αντίδρασή τους στα κελεύσματα των αφεντικών τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, η 28η Οκτωβρίου 1940 ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ! Όπως, άλλωστε, μας ανήκουν όλες οι Ιστορικές διαδρομές και μνήμες αυτού του Έθνους και αυτού του Λαού. Απέναντι στην παραχάραξη της Ιστορίας, είτε για φθηνούς μικροκομματικούς λόγους, είτε για την συστηματική προώθηση του εθνομηδενιστικού λόγου ως συστατικού της επιχειρούμενης παγκοσμιοποίησης, Εμείς, οι Χρυσαυγίτες, Άνδρες και Γυναίκες, ξεδιπλώνουμε τον Ατόφιο Λόγο μας, χωρίς να λογαριάζουμε τις στημένες αντιδράσεις των εγκάθετων του συστήματος. Τιμώντας τον Έλληνα Στρατιώτη του 1940, τιμώντας την Ιστορική Μνήμη, δεν ξεχνούμε την ουσία των γεγονότων, η οποία συμπυκνώνεται στην εξής φράση-σύνθημα: “Φιλελεύθεροι και μπολσεβίκοι, αυτή η Γη δεν σας ανήκει!“   ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr