Τι άλλαξε στις 120 δόσεις με τη νέα ρύθμιση

31 Ιουλίου 201919:45

Σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις έφερε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή. Με τη νέα ρύθμιση, μεταξύ άλλων, οι οφειλέτες θα επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων σε συνάρτηση με ύψος του κουρέματος και των προσαυξήσεων, ενώ προβλέπεται μείωση του επιτοκίου καθώς και «ξεπάγωμα» των λογαριασμών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ.

Πρόκειται για «διαφορές που αφορούν τα χρέη προς την εφορία», εξήγησε ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ, «Πρακτορείο».

«Πλέον μπορούν να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 1 εκατομμυρίου ευρώ, όπου δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν. Στον νόμο, όμως, υπάρχει πίνακας που δείχνει πως όσο περισσότερες δόσεις επιλέγεις τόσο μικρότερο θα είναι το κούρεμα των οφειλών, διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης, δίνοντας τα εξής παραδείγματα:

  • Αν κάποιος επιλέξει 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.
  • Αν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μία πληρωμή, τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων.

«Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα», τόνισε.

Παρόλα αυτά, η νέα ρύθμιση αλλάζει την επιβάρυνση για όσους επιλέξουν δόσεις.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, «υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5% ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως».

Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής «δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται».

Υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν «υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες μετά το κούρεμα 10% προστίμων και προσαυξήσεων, το επιτόκιο 5% στα 10 χρόνια έβγαλε μεγαλύτερη οφειλή” με τους πολίτες σε εκείνη την περίπτωση να λένε “πληρώνω, πληρώνω και το χρέος αυξάνεται”».

Αναστολή στις κατασχέσεις λογαριασμών

Με τη νέα ρύθμιση, επίσης, μόλις ένας οφειλέτης προχωρήσει σε διακανονισμό, «αυτομάτως ή και σε μερικές ημέρες μετά αναστέλλονται όλα τα μέτρα όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών», επισημαίνει ο ειδικός.

Έτσι, ιδιώτες και επιχειρήσεις «μπορούν να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα» και «να κινούν αυτούς τους λογαριασμούς που μέχρι τώρα ήταν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων που είχαν εκδοθεί».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr