Θράκη: Σε ποιο δημαρχείο θα παντρευτείτε οικονομικότερα.

12 Σεπτεμβρίου 201416:54

Μπορεί τα σκαλιά της εκκλησίας και η τέλεση θρησκευτικού γάμου να παραμένουν πρώτη επιλογή για τους περισσότερους μελλόνυμφους, όμως όλο και περισσότερα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης ενώπιον του δημάρχου. Ο καθοριστικότερος παράγοντας για την παρατηρούμενη στροφή προς τον πολιτικό γάμο είναι αναμφισβήτητα το περιορισμένο κόστος που συνεπάγεται η λιτή και σύντομη τελετή σε ένα δημαρχείο. Σίγουρα η «μεγάλη μέρα», που ίσως ονειρεύονταν για χρόνια οι νεόνυμφοι, στο δημαρχείο θα κυλίσει με λιγότερο ρομαντισμό και συγκίνηση, δίχως τα εντυπωσιακά σκηνικά που παραδοσιακά περιβάλλουν μια θρησκευτική γαμήλια τελετή. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το ελάχιστο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι νεόνυμφοι για την επισημοποίηση της σχέσης τους, αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό κίνητρο για την εγκατάλειψη των παιδικών ονείρων.

Ταυτόχρονα, όμως, όσο η οικονομική κρίση οξύνεται και το κάθε ευρώ αποκτά μεγαλύτερη αξία, το δίλημμα που έχουν να απαντήσουν τα ζευγάρια δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται ανάμεσα στον θρησκευτικό και στον πολιτικό γάμο. Πολλά από τα ζευγάρια, που έχουν κατασταλάξει στον δεύτερο, αναζητούν επιπλέον τις πιο οικονομικές επιλογές ανάμεσα στα δημαρχεία, στα οποία έχουν δυνητική πρόσβαση. Το κόστος της τέλεσης ενός πολιτικού γάμου σε δημαρχείο ορίζεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται το φαινόμενο σε ορισμένα δημαρχεία να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των μελλόνυμφων, ενώ σε άλλα, ακόμα και γειτονικών δήμων, η παρουσία ενώπιον του δημάρχου να προϋποθέτει την καταβολή ενός «τσουχτερού» ποσού.

Στην περιοχή μας δεν είναι λίγα τα ζευγάρια, που έκαναν τις επιλογές τους με βάση το τελευταίο κριτήριο, αφού η εξοικονόμηση χρημάτων από δήμο σε δήμο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης μπορεί να φτάσει έως και 150 ευρώ. Από την έρευνα, που έκανε ο «ΠτΘ», συγκεντρώνοντας στοιχεία για τους 11 από τους 13 δήμους της Θράκης, εξαιρουμένων των δήμων Σαμοθράκης και Σουφλίου, προκύπτει ότι βαθύτερα στο χέρι στην τσέπη, προκειμένου να παντρευτούν, βάζουν οι μελλόνυμφοι που ανεβαίνουν τα σκαλιά των δημαρχείων Κομοτηνής και Ξάνθης. Σε αμφότερους τους παραπάνω δήμους, το κόστος για την τέλεση ενός πολιτικού γάμου έχει οριστεί στα 100 ευρώ.

Ακολουθούν οι πίνακες που αφορούν σε 11 δήμους της Θράκης και στα ποσά με τα οποία κοστολογείται η τέλεση του πολιτικού γάμου.

Νομός Ροδόπης Δημότες (έστω ένας) Ετεροδημότες(και οι δύο)

Δήμος Κομοτηνής 100 ευρώ 150 ευρώ

Δήμος Μαρώνειας-Σαπών – –

Δήμος Ιάσμου – –

Δήμος Αρριανών – –

Νομός Ξάνθης Δημότες (έστω ένας) Ετεροδημότες (και οι δύο)

Δήμος Ξάνθης 100 ευρώ 100 ευρώ

Δήμος Τοπείρου 50 ευρώ 70 ευρώ

Δήμος Μύκης – –

Δήμος Αβδήρων 50 ευρώ 50 ευρώ
Νομός Έβρου Δημότες (έστω ένας) Ετεροδημότες (και οι δύο)

Δήμος Αλεξανδρούπολης 60 ευρώ 80 ευρώ

Δήμος Ορεστιάδας 50 ευρώ 50 ευρώ

Δήμος Διδυμοτείχου 30 ευρώ 70 ευρώ
Πηγή: Εφημερίδα ‘Παρατητηρής της Θράκης’

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr