«Θύματα» του εμπορικού πολέμου οι Αμερικανοί αγρότες

25 Ιουνίου 201919:16

Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Πέρντιου παραδέχθηκε ότι οι Αμερικανοί αγρότες είναι «θύματα» του εμπορικού πολέμου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, σύμφωνα με συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη.

Ο Πέρντιου δήλωσε στο CNN ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία όταν ο Τραμπ συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αυτό τον μήνα στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία αλλά ότι ελπίζει πως θα αυτό θα καταστεί δυνατό έως τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ορίσει οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, που αποτέλεσαν μέρος-κλειδί της εκλογικής βάσης βοηθώντας τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν τις εκλογές του 2016 αλλά συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

«Νομίζω ότι είναι από τα θύματα της αναταραχής στο εμπόριο, ναι», δήλωσε ο Πέρντιου στο CNN. «Γνωρίζαμε όταν μπαίναμε σε αυτό, ότι όταν σφυρίζεις πέναλτι στην Κίνα, τα αντίποινα, εάν υπήρχαν, θα ήταν εις βάρος του αγρότη».

«Έχω πει στον πρόεδρο –και ο πρόεδρος το καταλαβαίνει– ότι δεν μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς με πατριωτισμό», δήλωσε ο Πέρντιου στο CNN. «Το γνωρίζουμε αυτό και σίγουρα το γνωρίζει και εκείνος. Γι’ αυτό τον λόγο προσπαθεί να αναπληρώσει τη ζημιά που έχουν από τα προβλήματα στο εμπόριο με διευκολύνσεις στην αγορά».

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 16 δισεκ. δολαρίων προς τους αγρότες προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τον 10μηνο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Η εμπορική διαμάχη, που κλιμακώθηκε περαιτέρω αυτό τον μήνα καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο αύξησαν εκατέρωθεν τους δασμούς στις εισαγωγές, έχει ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί αγρότες να έχουν συσσωρεύσει ποσότητες ρεκόρ σε σπόρους σόγιας, καθώς η Κίνα ανέστειλε τις αγορές. Η Κίνα ήταν κάποτε ο εμπορικός προορισμός που απορροφούσε περισσότερο από το 60% των αμερικανικών εξαγωγών σπόρων σόγιας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr