«Θερίζει» ανασφάλιστους και άπορους ο καρκίνος

27 Νοεμβρίου 201320:51

Δραματικά στοιχεία για τους ανασφάλιστους και άπορους καρκινοπαθείς που περιθάλπονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας.

Τους τελευταίους 16 μήνες το Ιατρείο, σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία, έχει προσφέρει –μεταξύ άλλων- υπηρεσίες υγείας σε 126 καρκινοπαθείς. Ωστόσο, μαύρη σελίδα στο σύστημα υγείας αποτελεί σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρείου ότι δέκα εκ των ασθενών κατέληξαν, αφήνοντας οικογένεια και μικρά παιδιά.

Συνολικά στο Ιατρείο έχουν απευθυνθεί 4.000 ασθενείς. «Όλοι οι ασθενείς που φτάνουν στο ιατρείο μας αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό των πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστων πολιτών, που οι κυβερνήσεις των τελευταίων 3 ετών τους έχουν αποκλείσει από το δημόσιο σύστημα υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα δε με τους ειδικούς του Ιατρείου, αρκετοί από τους ασθενείς εκδήλωσαν την ογκολογική ασθένεια μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Το προφίλ των ογκολογικών ασθενών

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς είναι Έλληνες –από τους 126 ασθενείς, οι 27 είναι αλλοδαποί. Σε ό,τι αφορά το φύλο, οι 64 ασθενείς είναι άνδρες και 62 είναι γυναίκες.
Άποροι και ανασφάλιστοι δηλώνονται οι 16 καρκινοπαθείς. Άλλοι 26 ασθενείς έχουν βιβλιάρια πρόνοιας.

Οι άλλοι 84 έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, με την πλειονότητα αυτών να είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (39) και του ΟΑΕΕ (29). Επίσης, υπάρχουν τρεις πρώην ασφαλισμένοι του πρώην ταμείου νομικών, του ΤΑΕ, και των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τέλος, 24 ασθενείς δηλώνονται με άγνωστη ασφαλιστική προέλευση.

Αναφορικά με την μορφή καρκίνου που εμφάνισαν οι ασθενείς, τα στοιχεία δείχνουν ότι στους άνδρες θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονα (27 περιστατικά), του παχέος εντέρου (6) και ουροδόχου κύστεως (5). Στις γυναίκες η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι ο καρκίνος του μαστού (33 περιστατικά), και ακολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα (6) και των ωοθηκών (5 περιστατικά).
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr