Θα προχωρήσουν οι 100 δόσεις για χρέη στην εφορία παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικα

8 Νοεμβρίου 201417:13

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή της πολυαναμενόμενης ρύθμισης με τις 100 δόσεις, ακόμα και παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικας, δηλώνει με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση είναι πλέον Νόμος το Κράτους και θα εφαρμοστεί ενώ μόνο για τυχόν λεπτομέρειες και επί μέρους θέματα μπορεί να υπάρξει πλέον συνεννόηση με την Τρόικα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα.

Αν και δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη της επιστολής, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι ποτέ και σε κανένα μέτρο φοροελάφρυνσης δεν συμφώνησε η Τρόικα (όπως πχ στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση) αλλά όλα εφαρμόστηκαν με την ανοχή της. Με την έννοια αυτή, η άρνηση της Τρόικα δεν είναι πρωτοφανής ούτε μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Η ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί

Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η στάση της Τρόικας ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την Τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα όπως είπε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν τελειώσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο καθένας απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια με τα οποία συνομιλεί. Αυτό που λέμε όλοι είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα, συνέχισε, και τόνισε πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup του έτους, για να προχωρήσουμε και το επόμενο βήμα.

Για τις μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο είπε ότι ο ίδιος εισηγείται την ανάγκη να υπάρξει ελαφρώς χαμηλότερος εισαγωγικός μισθός για μια διετή δοκιμαστική περίοδο. Σημείωσε πως η Τρόικα έθεσε ένα ζήτημα εξίσωσης πρώτου μισθού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα 586 ευρώ επί 14.

ΠΑΣΟΚ: Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

Την άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες αρχές, με την οποία θα εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους για τη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, ζητά με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της.

Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα «προσγειώνει» τον πρωθυπουργό

«Η κυβέρνηση εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα με τις 100 δόσεις.

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών” αναφέρει και καταλήγει λέγοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να αποκρούσει την τρόικα για τις 100 δόσεις

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα η Αγίου Κωνσταντίνου καλεί την κυβέρνηση να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικα για κατάργηση της ρύθμισης.

Η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων έχει ξεπεράσει τα όρια της αναφέρει, ενώ κάνει λόγο
για «υπεραισιοδοξία» που καλλιεργήθηκε περί τέλους του μνημονίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει τα εξής:

«Ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το «τέλος του μνημονίου».

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr