Θ. Ρωμανίδης : Όλη η Ελλάδα θρηνεί την θυσία των Ελλήνων του Πόντου

18 Μαΐου 202107:42

Με συντηρητικό -εξαιτίας των υγειονομικών επιταγών- αλλά με ουσιαστικό τρόπο θα τιμηθεί η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ξάνθη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων.

Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ταυτόχρονα και ανάγκης για να μην ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου η φρικαλέα στιγμή της ιστορίας που 353.000 ψυχές σφαγιάστηκαν, ο Σύλλογος Ποντίων διοργανώνει αύριο 19 Μαϊου εθελοντική αιμοδοσία των απογόνων προσφύγων από τις 4:30 μμ έως και τις 8:30 μμ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης στην Πλατεία Μπαλτατζή. Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και με έντονο τον συμβολισμό στο θέμα : “Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε”.

Κατά το ίδιο διάστημα και έως τις 10 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας όπου δεσπόζει το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού θα υπάρχει η δυνατότητα όποιος πολίτης το επιθυμεί να ανάψει ένα κερί στη μνήμη των με βάρβαρο τρόπο αδικοχαμένων προγόνων των σημερινών Ποντίων.

Στις 7:30 μμ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 353 000 αθώων θυμάτων, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Τιμώντας την ημέρα και την τεράστια σημασία της για να διατηρηθούν ζωντανές η μνήμη της απάνθρωπης θηριωδίας και η πίστη στην αναγνώριση της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, σημειώνει:  “Η μνήμη στο μαρτύριο που πέρασε ο Ελληνισμός του Πόντου δεν είναι απλώς μια υποχρέωση. Είναι γνώση και ένδειξη σεβασμού σε όλους εμάς που έχουμε ρίζες «εκεί». Είναι διδαχή, υπενθύμιση και αγώνας  όλων των πολιτισμένων λαών να μην επιστρέψουμε να ξανασυμβούν παρόμοια τερατουργήματα.

Εκατό δύο χρόνια από εκείνο το έγκλημα οι Έλληνες απανταχού της γης δεν ξεχνούν το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα μαζικό και συστηματικό έγκλημα που οργανώθηκε και εκτελέστηκε κάτω από τα βλέμματα του πολιτισμένου κόσμου. Οι αγριότητες που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι εναντίον των Ελλήνων στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και όλων των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας είχαν βάση τις ιδεολογίες των Νεοτούρκων, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία το 1908 και των μετέπειτα νεοτουρκικών κυβερνήσεων. Οι Έλληνες του Πόντου θυσιάστηκαν. Και την θυσία αυτή θρήνησε και θρηνεί όλη η Ελλάδα. Πέθαναν αλλά η μνήμη τους είναι αθάνατος. Μνήμη που την σηκώνουμε στους ώμους μας.

Οι «φωνές» των αθώων θυμάτων μας καλούν. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην μνήμη. Καθώς η λήθη ανοίγει «κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Και τα λόγια μας να συνοδεύουν πράξεις που αποτρέπουν τις διακρίσεις, το μίσος και την βία», τόνισε ο Πρωθυπουργός μας με αφορμή την μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Εκατό δύο χρόνια μετά την τέλεση της Γενοκτονίας των προγόνων μας, η είδηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Joe Biden, την 24η Απριλίου 2021, μας δίνει την ώθηση, ώστε να εντείνουμε τη δράση μας, μέχρι την επίτευξη των επιδιώξεών μας. Μετά από αγώνες δεκαετιών, ο αρμενικός λαός και η εξωτερική πολιτική του αρμενικού κράτους δικαιώθηκαν. Ευελπιστούμε, οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα επόμενα χρόνια, να κινηθούν αναλόγως και να υιοθετήσουν τους στόχους των Ποντίων ακτιβιστών ανά τον κόσμο, ώστε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα.

Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα και σθεναρά. Ο αγώνας της διεκδίκησης δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μίσους και της αντεκδίκησης. Μοναδικός στόχος είναι η δικαίωση και η ήττα των πολιτικών νοοτροπιών. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ακόμα και με τα ελάχιστα ψήγματα ελπίδας που θα υπάρχουν.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr