Θ’ ασχοληθεί η Κυβέρνηση με τους «φαστ τρακ πτυχιούχους Ειδικής Αγωγής» ;

20 Μαρτίου 201710:21

Μεγάλα ερωτηματικά εγκυρότητας και κατάρτισης έχουν δημιουργήσει οι διαρκώς αυξανόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων ειδικής αγωγής από το εξωτερικό ειδικά σε ειδικότητες όπως είναι οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής όπου και πραγματοποιούνται προσλήψεις αναπληρωτών.

Η προτεραιότητα των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών είχε δημιουργήσει μια “βιομηχανία μεταπτυχιακών τίτλων”, που χορηγούνται και μέσω διαδικτύου έναντι 6.000 ευρώ!

Στο νόμο της Ειδικής Αγωγής (ν.3699/2008, άρθρα 21-22) υπάρχει η παράλογη διάταξη να προηγούνται σε μεταθέσεις, αποσπάσεις, στις υπηρεσιακές μεταβολές γενικά ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, γενικά οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή.

 Η διάταξη οδήγησε στην ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ μεταπτυχιακών τίτλων Ειδικής Αγωγής τόσο από τα Πανεπιστήμια της χώρας μας όσο και από άλλες χώρες, την Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρο κ.α.

Να επισημανθεί ότι και στην Ελλάδα παρέχονται μεταπτυχιακοί τίτλοι στην ειδική αγωγή με πιο γνωστά τα ακόλουθα προγράμματα:

  1.  «Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή» του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  2. «Επιστήμες της Αγωγής» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα λόγω των προσφάτων εξελίξεων στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αν και το είχε προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα και ο ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής).

Πριν, λοιπόν, η  (κάθε) κυβέρνηση προχωρήσει στις περικοπές των δαπανών ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή ας ασχοληθεί με τις πρακτικές που αναπτύσσουν μια  λογική εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας στην Ειδική Αγωγή, όπου δημιουργείται μια τρίτη, fast-track γενιά «Ειδικών Παιδαγωγών» μ΄ ένα αμφίβολης ποιότητας, ακριβοπληρωμένο μεταπτυχιακό.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr