Τέσσερις λόγοι που οι αγρότες γίνονται ολοένα και λιγότεροι

15 Ιανουαρίου 201807:48

H ευρύτερη πορεία οικονοµικής ανάταξης στην οποία δείχνει να εισέρχεται η χώρα δεν ταυτίζεται, όπως όλα δείχνουν, µε τη βελτίωση των συνθηκών στην αγροτική παραγωγή, όπου οι δυσκολίες παραµένουν µεγάλες.

Άλλωστε, ο αγροτικός τοµέας βίωσε µε καθυστέρηση τις συνέπειες της οικονοµικής κρίσης, έδειξε ενδεχοµένως µεγαλύτερη ανθεκτικότητα από άλλους τοµείς, ωστόσο σήµερα βρίσκεται αντιµέτωπος µε τεράστιες προκλήσεις, καθώ

Η µεταβλητότητα στις τιµές των αγροτικών προϊόντων (διεθνώς) έχει περιορισθεί µε τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών να έχουν µειωθεί δραµατικά.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις (ιερή αγελάδα της ΚΑΠ) ακολουθούν φθίνουσα πορεία και είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία που απειλείται και συνολικά το πνέυµα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ακριβό λείψανο), βλέπε ρεπορτάζ σελ. 40-41.

Οι παραγωγικές οργανώσεις (οµάδες, συνεταιρισµοί κ.α.) αποσαθρώνονται και στη θέση τους βλέπουµε να ξεφυτρώνουν κίβδηλα ιδιωτικά  κουφάρια που ενδύονται συλλογικό µανδύα, µε στόχο να διαδραµατίσουν κυρίαρχο ρόλο, όχι πάντως προς όφελος των παραγωγών και των οικονοµικών τους συµφερόντων.Η βαριά και αλλόκοτη πολλές φορές φορολογική πολιτική, εις βάρος µιας παραγωγικής τάξης που δεν γεύεται την κερδοφορία άλλων εποχών, ενισχύει το φλερτ µε τη φοροδιαφυγή. Αυτό µε τη σειρά του, κάνει, ακόµα και τις εύρωστες αγροτικές οργανώσεις να φυλλορροούν, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την εξέλιξη της αγροτικής δραστηριότητας τα επόµενα χρόνια.

Ο εµπνευστής µιας πετυχηµένης οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου «Βιέννα», βραβευµένης από την Agrenda ως Συλλογικής Προσπάθειας της Χρονιάς, Μανόλης Κλαδάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο πανικός που φέρνει η φορολογία, κάνει τα µέλη µας να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τον συνεταιρισµό, ακόµα κι αν η µέχρι σήµερα δραστηριότητά µας ήταν επιτυχής», δηλώνει µε αγωνία στην εφηµερίδα ο έµπειρος συνεταιριστής.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου μαζί με ένθετο το «Ελαίας Καρπός»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr