Τέρενς Κουίκ: Να ανακηρυχθεί το 2018 έτος της Ομογένειας της Αφρικής

9 Απριλίου 201819:03

Να ανακηρυχθεί το 2018 έτος της Ομογένειας της Αφρικής, ώστε να φέρουμε κοντά της τον απανταχού Ελληνισμό, πρότεινε από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Μάλιστα, ο κ. Κουίκ έκανε γνωστό πως ήδη έχει μιλήσει με ομογενειακές οργανώσεις στις άλλες ηπείρους και έχει εισπράξει θετική ανταπόκριση, με δράσεις τις οποίες θα σχεδιαστούν άμεσα από όλους μαζί.

«Με το ταξίδι σας αυτό δείξατε ότι τελικά δεν μας ξεχάσατε. Βλέποντας την Ελλάδα εδώ, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού, αναπτερώνεται το ηθικό μας. Είναι βεβαιότητα ότι εκτός από θέματα του εδώ Ελληνισμού, θα γίνουν και χρήσιμες διμερείς συναντήσεις, οι οποίες μία φορά έγιναν το 1987 και μετά σταμάτησαν». Αυτά τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε Ελένη Κουμίδου, προσφωνώντας στις εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας στο Χαράρε, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στην απάντησή του ο κ. Κουίκ, όπως σημείωσε ο ίδιος, αισθάνθηκε την ανάγκη, και στην ομογένεια της Ζιμπάμπουε, να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι ποτέ δεν την επισκέφθηκε αρμόδιος υπουργός για τη Διασπορά. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ήρθε η ώρα τον Ελληνισμό που ζει στις υποσαχάριες χώρες, να τον γνωρίσει και η υπόλοιπη Ομογένεια.

Η Ομογένεια της Αμερικής μιλάει με την Αυστραλία, η Αυστραλία μιλάει με τον Καναδά, όλοι μαζί μιλούν με την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν έχει δώσει σημασία μέχρι σήμερα στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, με εξαίρεση, σε μικρό ποσοστό, εκείνους που ζουν στην Αίγυπτο και στη Νότιο Αφρική», είπε.

Στη συνάντηση με τα προεδρεία των φορέων του Ελληνισμού στη Ζιμπάμπουε, που οργάνωσε ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Μαρκαντωνάτος, τα αιτήματα που καταγράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν τα εξής:

– Ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, είτε με αποσπασμένους δασκάλους είτε με τη χρήση ψηφιακών Προγραμμάτων.

– Επανέναρξη της δορυφορικής εκπομπής της ΕΡΤ στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που σταμάτησε το 2013.

– Επανέναρξη φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

– Μεσολάβηση της ΓΓΑΕ, προκειμένου πολιτιστικοί σύλλογοι της Ελλάδας να στείλουν έστω και μεταχειρισμένες τοπικές στολές, στον Σύλλογο των Ελληνίδων Κυριών της Ζιμπάμπουε, προς ενίσχυση του τμήματος των Ελληνικών Δημοτικών Χορών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι ανήγγειλε πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η υφυπουργός Παιδείας Μεροπή Τζούφη, μετά από εισήγηση του συντονιστή Εκπαίδευσης Αφρικής Γιώργου Βλάχου, υπέγραψαν να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Μπουλαβάγιο, με την αποστολή και αποσπασμένου δασκάλου.

Ο κ. Κουίκ παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.κ. Σεραφείμ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση στα γραφεία της μητρόπολής του. Επίσης, με τον κ. Σεραφείμ και τον πατέρα Γεώργιο επισκέφθηκαν την Ιεραποστολή στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, όπου περιθάλπονται περισσότερα από 600 παιδιά με τις οικογένειές τους.

Ο μητροπολίτης, όπως αναφέρεται, μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, για την επίσκεψη του κ. Κουίκ στη Ζιμπάμπουε και τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και τα γραφεία της και ξεναγήθηκε στο τμήμα των Ελληνίδων Κυριών Ζιμπάμπουε από την πρόεδρο Δέσποινα Ζαβερντινού.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr