Τέρενς Κουίκ: Ανοίγουν οι δρόμοι συνεργασίας με το Κονγκό, το Καμερούν και τη Νιγηρία

19 Ιουνίου 201815:58

Με τελευταίο σταθμό τη Νιγηρία ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε πέντε πόλεις της υποσαχάριας Αφρικής με ομογενειακές κοινότητες.

Η επίσκεψη αυτή εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πρώτη έπειτα από μισό αιώνα και στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιήθηκαν επίσης για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια διμερείς επαφές που «ανοίγουν τους επιβεβλημένους δρόμους πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας με το Κονγκό, το Καμερούν και τη Νιγηρία» παρατηρεί σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ.

Στο Κονγκό, κατά τη συνάντησή που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Κονγκολέζο υπουργό για τη Διασπορά Εμανουέλ Κασόνγκο (Emmanuel Kasongo) «κλείδωσε» η συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας δεκαετιών που αφορά τις περιουσίες των Ελλήνων του Κονγκό. Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, για πρώτη φορά αφρικανική χώρα, που μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας προχώρησε στην εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των ξένων που ζούσαν εκεί, συμφωνεί να βάλει το όλο θέμα στο δρόμο της επίλυσης και της αποκατάστασης της δικαιοσύνης, με τη συγκρότηση Διαρκούς Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής Ομογένειας. «Ήταν λάθος η απόφαση της εθνικοποίησης που πήρε η χώρα μου το 1974», παραδέχτηκε ο υπουργός του Κονγκό Εμανουέλ Κασόνγκο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Κουίκ.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Καμερούν. Η επίσκεψη στην πρωτεύουσα Γιαουντέ ανέδειξε ένα γεγονός θρησκευτικού χαρακτήρα, αναφέρει ο κ. Κουίκ, και όπως τον ενημέρωσε ο μητροπολίτης Γρηγόριος, το Καμερούν αναγνώρισε την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. «Το Καμερούν αποφάσισε μία μέρα τον χρόνο, όποια επιλέξει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, να την ανακηρύξει εν ονόματι της Ορθοδοξίας, επίσημη αργία του κράτους. Θεωρώ ότι η επιτυχία μιας τέτοιας απόφασης είναι το αποτέλεσμα του σπουδαίου έργου του πατριάρχη Θεόδωρου, ο οποίος ήταν μητροπολίτης Καμερούν, διαδεχόμενος τον μακαριστό πατριάρχη Παύλο, ο οποίος ήταν επίσης προκαθήμενος της Εκκλησίας σε αυτήν τη χώρα. Δεν θα παραλείψω και τις πολύ σημαντικές ιεραποστολικές επιδόσεις του σημερινού δεσπότη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στις διμερείς συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Λεζέν Μπελά-Μπελά (Lejeune Mbella Mbella) συμφωνήθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Κουίκ, να ανοίξουν οι πόρτες της αναπτυσσόμενης οικονομίας του Καμερούν, για ελληνικές εταιρείες που θα ήθελαν να εξάγουν προϊόντα, υπηρεσίες ή να επιχειρήσουν σε βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς τομείς. Επίσης, η κυβέρνηση του Καμερούν δεσμεύτηκε για την υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας που εκκρεμούσε από πλευράς της. Ακόμα ζητήθηκε η τεχνική βοήθεια από την Ελλάδα, για τα υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού του Καμερούν και υποβλήθηκε αίτημα για δύο υποτροφίες σπουδών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ακόμα και στην Προεδρική Φρουρά, να υπάρχουν ελληνοσπουδασμένοι αξιωματικοί, οι αποκαλούμενοι «Έλληνες».

Τόσο στο Γιαουντέ του Καμερούν όσο και στο Λάγος της Νιγηρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τα μέλη των εκεί ελληνικών κοινοτήτων, που του έθεσαν κυρίως θέματα για την απόσπαση Ελλήνων εκπαιδευτικών, για τη διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα στο Λάγος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε παιδιά και εκπαιδευτικούς και είχε και πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί, σε πολλούς σημαντικούς τομείς, όπως κατασκευές, αλευρόμυλοι, εισαγωγικό εμπόριο, ναυτιλία κ.λπ. Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τη συνάντηση: «Με πολύ δυναμισμό, δεκαετίες τώρα, οι Έλληνες πρώτης γενιάς, αλλά και οι συνεχιστές εκείνων που πρωτοήλθαν εδώ στις αρχές του περασμένου αιώνα, όχι μόνο διαπρέπουν, αλλά η ίδια η Νιγηρία τους θεωρεί σημαιοφόρους της οικονομίας της. Από τον Μιχάλη Οικονομάκη, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Λεβέντη, άκουσα με εξαιρετική ικανοποίηση ότι θα πρωτοστατήσει στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που προγραμματίζεται να έρθει στο Λάγος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, στις αρχές του Νοεμβρίου 2018. Είναι μια σημαντική αποστολή στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν στις συναντήσεις του και στο Καμερούν και στη Νιγηρία, από την πρέσβη Μαρία Σαράντη και τους επίτιμους προξένους, αντίστοιχα, Γρηγόρη Δημητριάδη, Ανέστη Αρνόπουλο και Απόστολο ΛοΪζο.

Τέλος, στο Λάγος ο κ. Κουίκ, όπως ενημέρωσε, επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο, από τον οποίο ενημερώθηκε για το ιεραποστολικό έργο στις χώρες ευθύνης του, που εκτός από τη Νιγηρία, περιλαμβάνουν και τις χώρες Μπενίν, Νίγηρα και Τόγκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr